آموزش حسابداری پیمانکاری
حسابداری پیمانکاری چیست؟
در این مطلب از سرای حسابدار به آموزش حسابداری پیمانکاری می پردازیم. برای کسب اطلاعات بیشتر با ما همراه باشید. حسابداری پیمانکاری قراردادی است که بین پیمانکار و کارفرما بسته می شود که بر طبق آن یک پروژه بزرگ را به اتمام برسانند. این قرارداد ها بسیار مهم هستند و اجرای آنها برای طرفین قرارداد اهمیت زیادی دارد. طبق این قرارداد باید تمامی هزینهها و درآمدها محاسبه شوند. در این مقاله در مورد حسابداری پیمانکاری و سایر مسائل مربوط به آن صحبت می کنیم.
در واقع حسابداری پیمانکاری، همان حسابداری پروژه می باشد. این قرارداد معمولاً به صورت بلند مدت بسته می شود. پیمانکار از زمان اعلام کردن مناقصه تا پایان و تحویل پروژه مسئول آن خواهد بود. حسابداری در واقع نشان دهنده تعهد و مسئولیت پذیری فرد در مقابل چگونگی اجرا و اتمام پروژه است. معمولاً پروژه های پیمانکاری مربوط به مسائل ساختمانی، تأسیسات، راه و ترابری و… می باشند.
حسابداری پیمانکاری از پرکاربردترین زیر شاخه های علم حسابداری است. معمولاً پیمانکار پروژه را با روش مناقصه انتخاب می کنند. حسابدار، فعالیت های پیمانکار هر پروژه را مورد بررسی قرار داده و محاسبه می نماید. اطلاعات مالی پروژه جمع آوری و در اختیار استفاده کننده ها مانند مدیران قرار می گیرد. پیمانکاران به حسابداری احتیاج دارند. در واقع پیمانکار و کارفرما هر دو برای اثبات رعایت تعهدات خود در طول پروژه، برای حسابداری ارزش زیادی قائل هستند. این نوع حسابداری میزان اهمیت مدیریت هزینه و محاسبه آن را نشان می دهد.
مهم ترین ارکان حسابداری پیمانکاری عبارتند از:
۱– قرارداد:
قرارداد توافقی است بین پیمانکار و کارفرما برای انجام یک پروژه. در این قرارداد تمامی تعهدات مشخص می شود.
۲– کارفرما:
کارفرما به فردی گفته می شود که پروژه را به پیمانکار می دهد و منابع مالی مورد نیاز را تأمین می کند.
۳– پیمانکار:
پیمانکار شخصی است که مسئولیت اجرای پروژه را بر عهده دارد. پیمانکار یک سمت امضا کننده قرارداد می باشد.
۴– شاخص:
شاخص عددی می باشد که قیمت هر دوره از پروژه را نسبت به دوره پایه با درصد تعیین می کند.
۵– ناظر مقیم:
ناظر مقیم، ناظری است که از طرف کارفرما به شکل کتبی به پیمانکار معرفی می شود. این ناظر روی مراحل انجام پروژه نظارت می کند.
کدینگ حسابداری پیمانکاری چیست؟
کدینگ حسابداری پیمانکاری نوعی دسته بندی حساب ها می باشد. با کدینگ حساب ها دارای سطح ها و کدهای مختلفی می شوند. در واقع به شاخه بندی، دسته بندی و کد گذاری کردن حساب ها، کدینگ حسابداری می گویند. کدینگ در حسابداری به معنی شماره گذاری حساب ها می باشد. یکی از روش های کدینگ معمولاً به صورت درختی است.
کدینگ حسابداری با نرم افزار حسابداری راحت تر انجام می شود. نرم افزارها از امکانات زیادی برای انجام کدینگ برخوردار هستند. سرعت و دقت این نرم افزارها در انجام کدینگ بسیار بالا می باشد.
کدینگ حسابداری از مزایای زیادی برخوردار است که بعضی از این مزایا عبارتند از:
- ۱– استاندارد سازی کردن عملیات های مالی و همچنین یکپارچه نمودن آن ها با کدینگ حسابداری انجام می شود.
- ۲– کدینگ موجب افزایش سرعت و دقت در ثبت رویدادهای مالی می شود. با این روش میزان خطاها و اشتباهات حسابداری به حداقل می رسد.
- ۳– با این روش گزارشات مالی ساده تر و با جزییات بیشتر صورت می گیرد. دسترسی به حساب ها با این روش آسان خواهد بود.
- ۴– با استفاده از کدینگ حسابداری تحلیل و بررسی کردن امور مالی، با قصد سرمایه گذاری یا اندازه گیری دارایی ها بسیار راحت تر انجام می گیرد.
ساختار استاندارد کدینگ عبارتند از:
۱– گروه حساب:
تمامی حساب های مالی مانند: هزینه، درآمد، بدهی، حقوق مربوط به ذینفعان و... همگی در لایه گروه حساب ها قرار می گیرند.
۲– حساب کل:
تمام عملیات های پیمانکاری جزو این لایه از کدینگ حسابداری هستند. حساب کل لایه ای کوچکتر از گروه حساب می باشد.
۳– حساب معین:
در این لایه حساب کل و گروه حساب تقسیم شده و ثبت می شوند. حساب معین در واقع ریز شده دو لایه قبلی می باشد.
۴– حساب تفصیلی:
حساب معین به صورت کوچکتر درآمده و در این لایه قرار می گیرند. شناسایی حساب ها در این لایه بسیار ساده تر می باشد.
هدف اصلی از انجام کدینگ حسابداری ساده وارد کردن اطلاعات به نرم افزارهای حسابداری و دریافت گزارش آنها می باشد.
انواع کدینگ
کدینگ دارای انواع مختلفی می باشد که ویژگی های خاص خود را دارند. انواع کدینگ حسابداری پیمانکاری عبارتند از:
- کدینگ وجهی
- کدینگ متوالی
- کدینگ حفظی
- کدینگ تودهای
- کدینگ سلسله مراتبی
بعضی از کدینگ های حسابداری بر طبق حروف الفبا انجام می شوند.
ثبت های حسابداری پیمانکاری
حسابداری پیمانکاری ویژگی های خاص خود را دارد. برای انجام صحیح حسابداری پیمانکاری باید کاملاً با تکنیک های آن آشنا شوید. ثبت های حسابداری از اهمیت بالایی برخوردار است و درست وارد کردن این ثبت ها تمامی امور مالی پروژه را تحت تأثیر قرار می دهد. پیمانکار می تواند پروژه را به پیمانکار دیگر بسپارد؛ ولی در نهایت مسئولیت آن بر عهده پیمانکار اصلی می باشد. ثبت های حسابداری پیمانکاری بسیار سخت تر و پیچیده تر از حسابداری سایر حرفه ها می باشد.
حسابدار در حسابداری پیمانکاری تمام تمرکز خود را می گذارد تا ثبت ها را به درستی وارد نماید. همچنین مهمترین اصل در این نوع حسابداری طبقه بندی کردن حساب ها و برآورد هزینه ها می باشد. با برآورد کردن هزینه ها می توان سودآوری پروژه را مشخص کرد.
بعضی از ثبت های رایج در حسابداری پیمانکاری را در ادامه مطلب بیان می کنیم.
1- ثبت های مربوط به پرداخت دوباره به تنخواه گردان کارگاه
ثبت حسابداری در دفاتر پیمانکار: پروژه در جریان تکمیل ** تنخواه گردان کارگاه ** ثبت حسابداری در دفاتر کارفرما: ثبتی ندارد.
2- ثبت حسابداری درآمد پیمانکاری
ثبت حسابداری پیمانکاری در دفاتر پیمانکار: تنخواه گردان ** بانک ** ثبت حسابداری پیمانکاری در دفاتر کارفرما: ثبتی ندارد.
3- ثبت مبلغ صورت وضعیت شماره ۱
ثبت حسابداری صورت وضعیت در دفاتر پیمانکار: حساب های دریافتنی ** پیش پرداخت مالیات ** پیش پرداخت بیمه ** سپرده حسن انجام کار ** پیش دریافت ها ** صورت وضعیت های تایید شده **
ثبت حسابداری پیمانکاری صورت وضعیت در دفاتر کارفرما:
دارایی در جریان ساخت ** مالیات پرداختنی ** بیمه پرداختنی ** سپرده پرداختنی ** پیش پرداخت ها ** حساب های پرداختنی **
درآمد در حسابداری پیمانکاری با روش های مختلفی شناسایی می شود. دو روش شناسایی درآمدها عبارتند از:
1- روش شناسایی درآمد بر اساس درصد پیشرفت کار:
درآمد در این روش با توجه به نسبت پیشرفت کار در انتهای دوره مالی شناسایی می شود.
2- روش شناسایی درآمد با توجه به کار تکمیل شده:
در این روش سود در پایان پروژه مشخص می شود. هر چقدر مدت پروژه طولانی باشد باز هم سود در انتهای مدت پروژه شناسایی می شود. صورت وضعیت تأیید شده ماهیت بستانکار دارد و مانند درآمد می باشد.
4- پرداخت وجه صورت وضعیت شماره (۱)
ثبت حسابداری پیمانکاری در دفاتر پیمانکار: بانک ** حساب های دریافتنی ** ثبت دریافت کردن صورت وضعیت شماره … – بعد از پایان کار: – بانک ** سپرده حسن انجام کار ** بابت ثبت دریافت سپرده حسن انجام کار
ثبت حسابداری پیمانکاری در دفاتر کارفرما:
حساب های پرداختنی ** بانک ** ثبت بابت پرداخت وجه صورت وضعیت شماره … – بعد از پایان کار: – سپرده حسن انجام کار ** بانک ** بابت ثبت پرداخت سپرده حسن انجام کار
۵– ثبت های مربوط به شناسایی سود پیمان
ثبت حسابداری پیمانکاری در دفاتر پیمانکار: صورت وضعیت های تایید شده ** پروژه در جریان تکمیل ** سود پیمان ** ثبت حسابداری در دفاتر کارفرما: ساختمان ** دارایی در جریان ساخت **
صفر تا صد حسابداری پیمانکاری
گام اول در آموزش حسابداری پیمانکاری آشنایی با قسمت های مختلف قرارداد پیمانکاری می باشد. در حسابداری پیمانکاری باید با مفاهیم زیر آشنا شوید، این مفاهیم عبارتند از:
- اصول و مفهوم های پیمان و قانون های قراردادها.
- ثبت مالی حسابداری.
- شناسایی درست و دقیق سود شرکت پیمانکاری
- استاندارد حسابداری برای فعالیتهای ساخت و همچنین قراردادهای بلندمدت
- روشهای شناسایی درآمد به شکل کار تکمیل شده و همچنین درصد پیشرفت کار
- مراحل حسابداری پیمانکاری شرکت ها
مراحل حسابداری پیمانکاری شرکت ها عبارتند از:
- طرح اولیه
- ارجاع به پیمانکار
- عقد قرارداد با پیمانکار
- انجام کار
- اتمام پروژه
بیمه و مالیات در حسابداری پیمانکاری
بیمه و مالیات از عوامل مهم و طبیعی برای حسابداری پیمانکاری می باشد. هر زمان که بحث درآمد پیش بیاید این دو گزینه بسیار مهم می باشند چه در قراردادهای بلند مدت و چه کوتاه مدت.
حسابداری پیمانکاری بلند مدت در استاندارد حسابداری شماره ۹ تعریف شده است. بیمه این نوع حسابداری هم در ماده ۳۸ مالیات های مستقیم مشخص گشته است. طبق این ماده کارفرما باید پنج درصد ناخالص از هر صورت وضعیت را مشخص و نگهداری کند.
بیمه در حسابداری پیمانکاری شامل ۱۴ درصد ناخالص کارکرد حق بیمه قرارداد مشاوره ای، ۱۶ درصد حق بیمه بیکاری است؛ که ۱۲ درصد سهم کارفرما و ۳٫۶ درصد سهم پیمانکار می باشد.
کلام پایانی
در این مطلب از سرای حسابدار آموزش حسابداری پیمانکاری را برای شما بیان کردیم. امیدواریم مطالب این بخش برای شما مفید بوده باشد و به خوبی به مباحث حسابداری پیمانکاری مسلط شوید. در صورت وجود هرگونه سوال درمورد آموزش حسابداری پیمانکاری در قسمت ثبت نظر از ما بپرسید.
دیدگاهتان را بنویسید