حسابداری تورمی چیست ؟ روش های حسابداری تورمی چگونه است؟
حسابداری تورمی چیست؟ وقتی اقتصاد یک سرزمین با تورم روبهرو میشود، قیمت کالا، اجناس، خدمات و… افزایش مییابد. به همین دلیل قدرت خرید مردم جامعه پایین میآید و مانند گذشته توانایی خرید نخواهند داشت.
با افزایش ارزش داراییها مردم توانایی خرید و یا سرمایهگذاری در بخشهای مختلف را نیز از دست میدهند.
در این شرایط بسیاری از سازمانها سعی میکنند از روشهایی که برای تورم مناسب است، در محاسبه وضعیت مالی سازمان خود بهره ببرند. زیرا نیاز دارند تا دید دقیق و شفافی نسبت به حسابداری درون سازمانی خود داشته باشند.
در این مقاله از سرای حسابدار شما را با حسابداری تورمی آشنا خواهد کرد.
بیشتر بخوانید: روش های هزینه یابی در حسابداری صنعتی
حسابداری تورمی چیست؟ آشنایی با ویژگیهای آن
در وضعیتی که یک کشور با تورم دست و پنجه نرم میکند، این طور به نظر میآید که کسبوکارها در حال سود هستند.
ولی باید در نظر گرفت که بخشی از این سود واقعی نیست و دلیل آن فقط وضعیت تورم در آن جامعه است؛ زیرا قیمتها به دلیل تورم افزایش یافته ولی قیمت واقعی آنها نیستند.
در این شرایط سود واقعی سازمان نیز به طور خالص حساب نمیشود. به همین دلیل لازم است که حسابداران سود تجاری را از سود ناشی از تورم تفکیک کنند، در این زمان است که پای حسابداری تورم به میان خواهد آمد.
در واقع میتوان گفت که حسابداری تورمی روشی است که در زمان تورم به کار گرفته میشود.
در این روش سعی میکنند که حسابهای مالی و به طور ویژه صورتهای مالی و سود و زیان را با توجه به شاخصههای قیمتهای فعلی بازار و دورهای مورد بررسی قرار دهند.
لازم به ذکر است که سرمایهگذارن و مدیران شرکتها همواره باید از میزان سود شرکت خود مطلع باشند، اما در شرایط تورمی چشمانداز سود یک شرکت خیلی روشن نیست؛ زیرا در میزان سود با تورم درآمیخته است.
در روش حسابداری تورمی سعی میشود که سود تجاری از سود حاصل از تورم متمایز شود تا افراد بتوانند دید دقیقتری نسبت به سود واقعی واحد تجاری خود داشته باشند.
بیشتر بخوانید: صفر تا صد آموزش اکسل در حسابداری + کاربردها
اثر تورم بر فعالیت واحدهای اقتصادی چگونه است؟
تورم به معنی کاهش قدرت خرید یک جامعه در طی یک زمان مشخص است. با توجه به شرایط فعلی در جامعهی ما، همگی به خوبی شرایط تورم را درک کردهایم و میدانیم چه پیامدهایی منفی و مهلکی برای ما، کسبوکارها و واحدهای مالی دارد.
- وقتی تورم در جامعه به وجود میآید، نیروی کار درخواست افزایش حقوق خواهد داشت، بدین ترتیب هزینههای واحدهای اقتصادی نیز بیشتر میشوند و سودی که آنها برای یک سال خود پیش بینی کرده بودند نیز با پرداخت حقوق بیشتر به کارکنان، کاهش مییابد. همچنین این وضعیت تورمی، باعث میشود که بسیاری از سرمایهداران و کارآفرینان به دلیل بیثباتی قیمتها، از سرمایهگذاری و کارآفرینی دست خودداری کنند.
- یکی دیگر از پیامدهای بسیار مهم تورم بر روی واحدهای اقتصادی، مبحث سود است. وقتی سطح عمومی قیمتها به دلیل تورم افزایش یافت، قیمت کالا و خدمات سازمانها نیز به مراتب بیشتر خواهد شد. اما این افزایش قیمت واقعی نیست و ارزش آن کالا و خدمات در اصل مبلغی کمتر است، یعنی صرفا به دلیل تورم، قیمتها نیز افزایش داشتهاند.
در چنین موقعیتی اگر یک واحد تجاری و اقتصادی سودی به دست آورده باشد، بخشی از این سود نیز به خاطر تورم است، پس دید درستی از میزان سود واقعی خود نخواهند داشت و با کمک روشهایی باید سود واقعی خود را به دست بیاورند.
بیشتر بخوانید: بهترین موسسه حسابداری در اصفهان
روشهای حسابداری تورمی چگونه است؟
حسابداری تورمی بر دو روش اصلی پا بر جاست، این روشها عبارتند از: حسابداری بر مبنای روش ثبات و حسابداری بر مبنای روش جاری
-
حسابداری بر مبنای ارزش ثابت (تاریخی)
بر اساس این روش، بهای تمام شده تاریخی که در صورتهای مالی آمده، باید بر اساس ارزش پول جاری که بیانگر قدرت خرید جامعه است، تعدیل و بررسی شود،
با این روش تمامی اقلام با ارزش جاری بیان خواهند شد. در واقع در این روش بهای پول ثابت است و حتی تغییر در ارزش پول، اهمیت چندانی ندارد.
اما این اتفاق باعث میشود هیچ تفاوتی بین سود واقعی و سود غیر واقعی وجود نداشته باشد؛ زیرا تغییرات سطح قیمتها در هیچ گزارش مالی ذکر نمیشود و دید دقیقی به دست نمیآید.
-
حسابداری بر مبنای ارزش جاری
در این روش حسابداری، تمامی کالا و خدمات از جمله خدمات پولی و غیرپولی، بر اساس قیمت و ارزش فعلی خود در نظر گرفته میشوند. بر اساس این روش مبلغی از درآمد فروش برای بهای نهایی کالای فروخته شده کسر میشود.
در واقع در روش حسابداری بر مبنای ارزش جاری، تمامی داراییها با ارزش جاری خود بیان میشوند و سود حاصل از فروش نیز بر مبنای ارزشهای جاری بررسی میشود. این اتفاق منجر به دید دقیقتر نسبت به سود واقعی سازمان خواهد شد.
بیشتر بخوانید: بهترین مشاور مالیاتی در اصفهان | بهترین وکیل مالیاتی در اصفهان
نتیجهگیری در مورد حسابداری تورمی
تورم و در پی آن افزایش سطح قیمتها باعث بروز مشکلاتی در سطح زندگی و قدرت خرید مردم، ارائه خدمات، درآمد و سود شرکتها و واحدهای مالی شده است.
تورم تبعات زیادی برای یک کشور و واحدهای مالی آن دارد؛ زیرا مردم قدرت خرید خود را از دست میدهند و در پی آن کیفیت زندگی آنها کاهش مییابد.
همچنین سرمایهداران و کارآفرینان نیز دیگر تمایل چندانی به راهاندازی کسبوکار جدید نخواهند داشت.
برای کنترل فشارهای تورم، حسابداری تورمی سعی دارد که در زمان بروز تورم، با روشهای خود مسائل را حل کند.
اما در بسیاری از مواقع حسابداری تورمی موفق به اجرایی کردن این اهداف نمیشود؛ زیرا آگاهی از روشهایی برطرف کردن تورم بسیار کم است.
حتی بسیاری از مدیران و صاحبان کسبوکار نیز با این مفهوم به طور کامل آشنایی ندارند، به همین دلیل از به کار گیری آن صرف نظر میکنند.
در این روش به دلیل اینکه هزینهها از درآمد شرکت فراتر رفته، شرکتها دیگر تمایلی به صرف هزینهی بیشتر و حسابداری تورمی نیستند.
برای اینکه بتوانید این مقولهی مهم را در کسبوکار خود به خوبی اعمال کنید میتوانید از مجموعهی سرای حسابدار کمک بگیرید.
بیشتر بخوانید: ساعت کار موظف ماهانه در سال 1402
سوالات متداول
تعریف تورم چیست؟
در علم اقتصاد به بالا رفتن سطح عمومی قیمت ها در طی یک بازه زمانی معین تورم می گویند.
روشهای حسابداری تورمی چیست؟
روش قدرت خرید فعلی (CPP) و روش حسابداری هزینه جاری (CCA).
دیدگاهتان را بنویسید