حسابداری بهای تمام شده چیست
حسابداری بهای تمام شده عمل نظارت بر هزینهها در یک کسبوکار است و پروسهای حیاتی برای هر شرکت محسوب میشود. این شاخه از حسابداری درک بیشتری در مورد نحوهی استفاده از وجوه را نسبت به حسابداری عمومی ارائه میدهد.
حسابداری بهای تمام شده میتواند به کسبوکارها کمک کند تا هزینههای عملیاتی، سربار، سود یا زیان بخشهای مختلف، خطوط تولید، استراتژیهای قیمتگذاری و موارد دیگر را تعیین کنند.
این مقاله مروری بر حسابداری بهای تمام شده و کارکرد آن است و همچنین انواع مختلف حسابداری قیمت تمام شده و مزایایی که حسابداری هزینه میتواند برای کسبوکارها به همراه داشته باشد، در ادامه از این بخش از سرای حسابدار بررسی خواهند شد.
انواع مختلف حسابداری
به طور کلی سه نوع حسابداری عبارتند از حسابداری مالی، مدیریتی و بهای تمام شده. حسابداری مالی به خلاصه کردن عملکرد و موقعیت مالی یک شرکت از طریق صورتهای مالی مانند ترازنامه و صورت سود و زیان میپردازد.
حسابداری مدیریتی بیشتر بر ارائهی اطلاعات عملی به مدیران متمرکز است و میتواند برای تصمیمگیری در مورد عملیات کسبوکار مورد استفاده قرار گیرد و در نهایت، حسابداری بهای تمام شده که یک شکل تخصصی از حسابداری مدیریتی است و بر کنترل و نظارت هزینهها به منظور به حداکثر رساندن سود تمرکز دارد.
بیشتر بخوانید: روش های هزینه یابی در حسابداری صنعتی
حسابداری بهای تمام شده چیست؟
حسابداری ابزاری حیاتی برای صاحبان مشاغل است که اطلاعات ارزشمندی را برای تصمیم گیریهای مالی صحیح ارائه میدهد. حسابداری بهای تمام شده یکی از انواع مختلف حسابداری است که به شرکتها این امکان را میدهد که هزینههای خود را به طور موثرتری پیگیری و مدیریت کنند.
این اقدامات شامل شناسایی، اندازه گیری، تجزیه و تحلیل، ثبت و ارتباط کلیه هزینههای مرتبط با محصولات یا خدمات ارائه شده توسط شرکت است.
به عبارت دیگر، حسابداری بهای تمام شده به دنبال تعیین هزینهی واقعی مربوط به ایجاد هر محصول یا خدمات ارائه شده توسط شرکت است، تا بتواند قیمتهای این اقلام را به طور دقیق تعیین کرده، بودجه را برنامه ریزی کند و در مورد استراتژیهای قیمتگذاری تصمیم بگیرد.
به طور خلاصه، حسابداری قیمت تمام شده کسب و کارها را قادر میسازد تا تصمیمات آگاهانهای اتخاذ کنند که منجر به کاهش هزینهها و افزایش سود شرکت شود.
به همین دلیل در ابتدا باید تمامی اقدامات لازم جهت هزینهیابی به طور کامل انجام شوند؛ در واقع تعریف هزینهیابی “تخصیص هزینههای مرتبط با یک آیتم” است و با حسابداری بهای تمام شده، اطلاعات دقیقی در مورد منابع درآمدی به صاحبان مشاغل ارائه میشود.
همچنین هزینههای نیروی کار، سربار، مواد و موجودی، تولید و هزینههای غیرمنتظره مانند خرابی، تعمیرات یا تصادفات و … در تمام بخشهای مهم عملیات مالی را میتوان توسط سیستمهای حسابداری بهای تمام شده رصد کرد.
انواع حسابداری بهای تمام شده
اگر بخواهیم به انواع سیستمهای حسابداری بهای تمام شده بپردازیم، به طور کلی چهار نوع سیستم حسابداری بهای تمام شده را میتوان نام برد: سیستمهای هزینهیابی فرآیند، هزینهیابی سفارش کار، هزینهیابی استاندارد و هزینهیابی مبتنی بر فعالیت. برای آشنایی بیشتر با انواع هزینهیابی موارد زیر را مطالعه کنید:
۱. هزینهیابی فرآیند شامل جمعآوری دادههای مربوط به فرآیندهای تولید برای ردیابی هزینههای مربوط به وظایفی خاص مانند ساخت یک محصول یا ارائه خدمات میشود.
۲. هزینهیابی سفارش کار، اغلب در مشاغل بزرگتری استفاده میشود که در آن تکرار کمتری در پروسهی تولید وجود دارد. در واقع ردیابی فعالیتها برای پروژهها یا مشاغل با ثبت ساعات کار، مواد مستقیم و سایر منابع کاربردی در سوابق سفارشهای فردی است.
۳. هزینهیابی استاندارد، شامل تخصیص مقادیر از پیش تعیین شده برای هر فعالیت در سازمان است تا مدیریت بتواند به سرعت عملکرد مجموعه را در دورههای خاصی با نتایج مورد انتظار مقایسه کند، بدون اینکه نیاز به انجام محاسبات گسترده و بررسی بودجه باشد.
۴. هزینهیابی مبتنی بر فعالیت، تمام هزینههای سربار را به فعالیتهای مختلف تقسیم میکنند، بنابراین شرکتها راحتتر میتوانند تصمیم بگیرند که بودجهی خود را در چه بخشی هزینه کنند.
بیشتر بخوانید: حسابداری تورمی چیست ؟ روش های حسابداری تورمی چگونه است؟
مزایای حسابداری بهای تمام شده
حسابداری بهای تمام شده تاکتیکهای صحیح مدیریت هزینه را به کار میگیرد تا شرکت بتواند با استفاده از مزیتهای رقابتی مانند کاهش فرصتهای نشت سود به دلیل تصمیمهای نادرست قیمتگذاری یا کنترل هزینههای اضافی نسبت به سایر رقبا پیشی بگیرد.
همچنین به شرکتها اجازه میدهد که بر ارقام بودجهی جاری خود با توجه به نتایج واقعی به طور بهینه نظارت کرده و در عین حال پیشرفت شرکت را با نتایج مورد انتظار مقایسه کنند.
سخن پایانی
دانستیم که حسابداری بهای تمام شده درک ارزشمندی را به شما میدهد تا هزینههای یک کسب و کار برای تولید محصولات یا خدمات را مشخص کنید، علاوه بر این اطلاعاتی عملی را در اختیار شما میگذارد که بتوانید عملکرد خود را بهینه کنید و در عین حال سود خود را هنگام تعیین قیمت یا توسعهی استراتژیهای جدید به حداکثر برسانید.
بنابراین با درک انواع مختلف سیستمهای حسابداری بهای تمام شدهی موجود، شما میتوانید سیستمی را پیدا کنید که بهترین گزینه برای کسب و کار شما باشد.
ما در مجموعهی سرای حسابدار تمامی خدمات لازم در حوزهی حسابداری را برای کسب و کارهای شما عزیزان فراهم میکنیم تا بتوانید به نحو مطلوب کسب و کار خود را توسعه داده و قدمی در راستای کاهش هزینهها و کسب سود بیشتر بردارید.
حسابداری را به صورت تخصصی با دورههای سرای حسابدار آموزش ببینید. دورهها به صورتی هست که بعد از گذراندن دوره شما برای ورود به بازار کار آمادگی لازم را دارا هستید.
شما با گذراندن دورههای آموزش حسابداری در اصفهان از ۶ ماه پشتیبانی برخوردار میشوید.
آفر فوقالعاده ما برای شما سابقه کار هست که بعد از دوره برای شما رد میشود. با ما تماس بگیرید و از مشاوره رایگان ما استفاده کنید.
دیدگاهتان را بنویسید