روش های هزینه یابی در حسابداری صنعتی
در این مطلب از سرای حسابدار به بررسی روش های هزینه یابی در حسابداری صنعتی می پردازیم. برای آشنایی بیشتر با حسابداری صنعتی، انواع هزینه و سیستم هزینه یابی در حسابداری صنعتی تا انتهای این بخش همراه ما باشید.
حسابداری صنعتی چیست؟
حسابداری صنعتی عبارت است از تجزیه و تحلیل اطلاعات مالی برای ارائه تصمیمگیریهای بهینه در سازمانهای صنعتی. این نوع حسابداری معمولاً برای بررسی فعالیتهای مالی و عملیاتی یک صنعت استفاده میشود و به تصمیمگیران در مدیریت سازمانها کمک میکند تا به صورت دقیق تر در زمینه هزینههای تولید، فروش، موجودی و سودآوری سازمانها تصمیم بگیرند.
اگر صاحب یک کسبو کار و یا واحد تجاری هستید نیاز است که در این حوزه اطلاعات کافی را داشته باشید، این اطلاعات را سرای حسابدار میتواند در اختیار شما مدیران محترم قرار دهد.
کاربردهای حسابداری صنعتی
حسابداری صنعتی برای کاربردهای مختلفی مانند مدیریت مالی، بودجهبندی، برنامهریزی مالی و تحلیل سودآوری استفاده میشود. همچنین این نوع حسابداری به مدیران اجازه میدهد تا هزینههای مرتبط با تولید، توزیع و فروش محصولات خود را به درستی بررسی کنند. در این حوزه، مدیران میتوانند با استفاده از دادههای حسابداری صنعتی تصمیمات بهتری در مورد تخصیص منابع و مواد اولیه به پروژههای مختلف بگیرند.
انواع هزینه ها در حسابداری صنعتی
انواع هزینه ها در حسابداری صنعتی به چه صورت است؟ هزینهها در حسابداری صنعتی به دو دسته اصلی تقسیم میشوند: هزینههای مستقیم و غیرمستقیم
هزینههای مستقیم شامل هزینههایی هستند که به طور مستقیم به تولید محصول یا خدمات مربوط میشوند. به عبارت دیگر، هزینههایی که مستقیماً با فرآیند تولید و یا ارائه خدمات ارتباط دارند. این هزینهها عبارتند از:
- مواد اولیه: هزینههای مربوط به خرید مواد اولیه برای تولید محصولات.
- دستمزد مستقیم: هزینههایی که به صورت مستقیم به کارگران تولیدی و یا خدماتی پرداخت میشوند.
- تجهیزات: هزینههای مربوط به خرید و نگهداری تجهیزات مورد استفاده در فرآیند تولید.
- انرژی: هزینههای مربوط به انرژی مورد استفاده در فرآیند تولید.
هزینههای غیرمستقیم، هزینههایی هستند که نمیتوان به صورت مستقیم به تولید محصول یا خدمات ارتباط داد. این هزینهها عبارتند از:
- هزینههای عمومی و اداری: هزینههایی که به بخشهایی همچون بازاریابی، مالی، مدیریت منابع انسانی و … اختصاص داده میشوند.
- هزینههای تحقیق و توسعه: هزینههای مربوط به تحقیقات برای بهبود محصولات و خدمات.
- هزینههای استهلاک: هزینههای مربوط به استهلاک تجهیزات و داراییهای کسب و کار
- هزینههای مالی: هزینههای مربوط به بهرههای قرض و سایر هزینههای مالی
هزینه یابی چیست؟
اگر برای شما هم سوال است که هزینه یابی چیست؟ باید بگوییم به پورسه مشخص کردن بهای تمام شده محصول و یا خدمت هزینه یابی می گویند. به بیان دیگر به اقدامات و فعالیت هایی که برای مشخص کردن بهای تمام شده خدمات و یا محصولات انجام می شود هزینه یابی می گویند
هدف از هزینه یابی حسابداری صنعتی
هدف اصلی از هزینه یابی حسابداری صنعتی، ارائه اطلاعات دقیق و مفید دربارهی هزینههای تولید، فروش و خدماتی است که به یک سازمان تعلق دارد. این اطلاعات، به مدیران سازمان کمک میکند تا بهترین تصمیمات را در مورد تخصیص منابع مالی و بودجهبندی به عمل آورند. هدف دیگر هزینه یابی حسابداری صنعتی، کنترل هزینههای سازمانی و بهبود بهرهوری است.
انواع هزینه یابی در حسابداری صنعتی
در این قسمت نوبت به بررسی انواع هزینه یابی در حسابداری صنعتی می رسد. در حسابداری صنعتی، دو نوع سیستم هزینه یابی رایج وجود دارد: سیستم هزینه یابی مستقیم و سیستم هزینه یابی غیر مستقیم.
• سیستم هزینه یابی مستقیم:
در این سیستم، هزینههای مستقیم (مانند مواد اولیه، دستمزد مستقیم و تجهیزات) به صورت مستقیم به محصول یا خدمت اختصاص داده میشوند. در این روش، هزینه تمام شده محصول به سرعت محاسبه و پیشبینی میشود.
• سیستم هزینه یابی غیر مستقیم:
در این سیستم، هزینههای غیر مستقیم به صورت نسبی به محصول یا خدمت اختصاص داده میشوند. به عبارت دیگر، هزینههای مستقیم به صورت مستقیم به محصول یا خدمت اختصاص داده میشوند، اما هزینههای غیر مستقیم (مانند هزینههای عمومی و اداری) به صورت نسبی به محصول یا خدمت اختصاص داده میشوند.
روش های هزینه یابی در حسابداری صنعتی
برای مشخص کردن بهای تمام شده کالا و خدمات در حسابداری صنعتی از سیستم هزینه یابی استفاده می شود. در زیر روش های هزینه یابی در حسابداری صنعتی را برای شما بیان می کنیم:
۱. روش هزینه یابی مستقیم
این روش بر اساس هزینه مستقیمی که برای تولید یک محصول یا خدمت به کار میرود، هزینه تمام شده را محاسبه میکند. در این روش، هزینههای مستقیم به صورت مستقیم به محصول یا خدمت اختصاص داده میشوند. این روش، در شرایطی مناسب است که تولید محصولات یکنواخت و بدون تغییرات مداوم انجام شود.
۲. روش هزینه یابی غیر مستقیم
این روش، هزینههای غیر مستقیم را به صورت نسبی به محصول یا خدمت اختصاص میدهد. در این روش، هزینههای مستقیم به صورت مستقیم به محصول یا خدمت اختصاص داده میشوند، اما هزینههای غیر مستقیم (مانند هزینههای عمومی و اداری) به صورت نسبی به محصول یا خدمت اختصاص داده میشوند. این روش، در شرایطی مناسب است که هزینههای مستقیم در محصول تولیدی کمتر از هزینههای غیر مستقیم باشد
۳. روش هزینه یابی استاندارد
در این روش، هزینههای مستقیم و غیر مستقیم محصول یا خدمت براساس هزینههای استاندارد تعیین میشوند. این هزینههای استاندارد براساس سطح کیفیت، بهرهوری و هزینههای ثابت مشخص میشوند. در این روش، اختلاف هزینههای واقعی با هزینههای استاندارد به عنوان اختلاف هزینهی متغیر یا اختلاف هزینهی ثابت محاسبه میشود.
۴. روش هزینه یابی پیشرفته
این روش، با توجه به تغییراتی که در فرآیند تولید ایجاد میشود، هزینههای محصول یا خدمت را تعیین می شود. در این روش، هزینههای مستقیم و غیر مستقیم به صورت جداگانه محاسبه میشود و اختلاف هزینههای استاندارد با هزینههای واقعی، به عنوان هزینه اصلاحی در نظر گرفته میشود. این روش، در شرایطی که تغییرات در فرآیند تولید وجود دارد و هزینههای مستقیم در محصول تولیدی بیشتر از هزینههای غیر مستقیم است، مناسب است.
نتیجهگیری در مورد حسابداری صنعتی
در این مقاله، با مفهوم حسابداری صنعتی، کاربردهای آن، انواع هزینهها، هدف از هزینه یابی، انواع سیستم هزینه یابی و روشهای هزینه یابی آشنا شدیم. هزینه یابی در حسابداری صنعتی، به عنوان یکی از موارد اصلی در مدیریت مالی، میتواند به بهبود عملکرد و کاهش هزینهها در شرکتها کمک کند.
برای انتخاب روش هزینه یابی مناسب، نیاز است که شرایط و نیازهای هر شرکت را مورد بررسی و تحلیل دقیق قرار داده و پس از آن، روش مناسب را انتخاب کرد. سراب حسابدار دورههای مدون و جامعی را درباره آموزش حسابداری صنعتی برگزار میکند و انجام امور مربوط به این حوزه را برای مدیران و صاحبان واحدهای تجاری با بهترین کیفیت انجام میدهد.
سوالات متداول
انواع هزینه در حسابداری صنعتی چیست؟
هزینههای مستقیم و غیرمستقیم
روش های هزینه یابی در حسابداری صنعتی چیست؟
روش هزینه یابی مستقیم، غیر مستقیم، استاندارد و پیشرفته
دیدگاهتان را بنویسید