نحوه استفاده از نرم افزار معاملات فصلی
در این مقاله از سرای حسابدار قصد داریم بخش های مختلف نرم افزار معاملات فصلی را مورد بررسی قرار دهیم و نحوه استفاده از نرم افزار معاملات فصلی آموزش دهیم. ماهیت ماده 169 به شفاف سازی معاملات و به صورت کلی اقتصاد می پردازد. این ماده اعلام می کند که برداشتن هر قدمی بایستی در راستای شفافیت اقتصادی صورت پذیرد.
فرضا در صورت خرید یک کالا نیاز است که در سامانه 169 اعلام گردد که کالای مورد نظر از چه شخص حقیقی یا حقوقی و با چه نرخی خریداری شده است. بنابراین سازمان امور مالیاتی آگاهی پیدا میکند که معامله انجام شده بین چه اشخاصی و با چه نرخی صورت پذیرفته است. جهت ثبت اطلاعات معاملات فصلی بایستی اقدام به نصب و اجرای نرم افزار ttms نمود. برای کسب اطلاعات بیشتر تا انتهای این بخش همراه ما باشید.
چه افرادی ملزم به ارسال صورت معاملات فصلی هستند؟
در آیین نامه به این موضوع اشاره شده است که تمامی معاملات از قبیل خرید و فروش، نقل و انتقال و غیره بایستی در سامانه 169 اعلام گردد. طرفین این معاملات شامل تمامی اشخاص حقوقی و صاحبان مشاغل می باشند. اشخاص حقوقی مشمول این ماده را موسسات غیر انتفاعی، شرکت های خصوصی و شرکت های دولتی تشکیل می دهند. به این ترتیب مشاهده میشود که طیف وسیعی از افراد ملزم به استفاده از این سامانه می باشند. البته برخی موارد همچون خرید و فروش سهام، حقوق و دستمزد، سود بانکی و غیره در بخشنامه موارد عدم شمول دستورالعمل اجرایی 169 قرار میگیرند. در این گونه موارد نیازی به ارسال صورتحساب معاملات فصلی از طریق نرم افزار نمی باشد.
جرائم ماده 169 مالیات های مستقیم
قانون در صورت عدم ارسال گزارش معاملات فصلی از طریق نرم افزار ماده 169 جرائم متفاوتی را در نظر گرفته است. جرائم ماده 169 مالیات های مستقیم به اشخاصی تعلق می گیرد که دارای نقصان یا تخلف در صورتحساب ارسالی باشند.
سه مورد نقص در صورتحساب شامل عدم درج کد اقتصادی خود، عدم درج کد اقتصادی دیگران و عدم صدور صورتحساب فروش مشمول جرائم ماده 169 می گردد. هر کدام از موارد نقص در صورتحساب مشمول 2 درصد جریمه از کل مبلغ معامله می شود.
تخلفات نیز شامل استفاده از شماره اقتصادی دیگران برای معاملات خود و استفاده از شماره اقتصادی خود برای معاملات دیگران می باشد. هر کدام از این تخلفات مشمول 1 درصد جریمه از کل مبلغ معامله می شوند.
همچنین در صورت عدم ارسال صورت معاملات فصلی مبلغ 1 درصد کل معاملات مشمول جریمه می گردد. لازم به ذکر است که مهلت ارسال صورتحساب معاملات فصلی پس از پایان هر فصل به مدت 45 روز می باشد.
آموزش نحوه استفاده از نرم افزار معاملات فصلی
جهت استفاده از نرم افزار معاملات فصلی ابتدا باید آنرا دانلود و سپس بر روی کامپیوتر نصب نمود. برای دریافت این نرم افزار ابتدا به سامانه سازمان امور مالیاتی مراجعه کرده و از بخش صورت معاملات فصلی الکترونیکی جدیدترین نسخه نرم افزار آفلاین ttms را دانلود کرد.
پس از نصب و اجرای نرم افزار با یک پیغام مواجه خواهیم شد که بر اساس آن بایستی به محل دانلود برنامه رفته و دیتابیس نرم افزار را با نام TTMS.mdb بارگذاری نماییم. به این ترتیب پس از آپلود دیتابیس با فعال شدن تمامی بخش های نرم افزار میتوان اقدام به ثبت و ارسال صورت معاملات فصلی نمود.
در نسخه جدید نرم افزار ttms نسبت به نسخه های قدیمی تر آن، شاهد تغییرات زیادی هستیم. در این نرم افزار برخی بخش ها از جمله اطلاعات پیمانکار و کارفرما در بلند مدت، اطلاعات صادرات و واردات، حق العمل کاری، اجاره و فعالیت های ساخت یا پیش فروش املاک به قابلیت های قبلی اضافه شده است.
در نسخه های جدید این نرم افزار سعی شده است اطلاعات مختلف دسته بندی شوند. اما در نسخه های قدیمی تر تمامی اشخاص حقیقی و حقوقی اطلاعات خود را در بخش های خرید و فروش ثبت می کردند.
سال مورد نظر، به سربرگ اطلاعات فروش وارد شویم. این سربرگ از بخش هایی همچون نوع فاکتور، نوع شخص، نوع خریدار، نام شرکت یا نام خانوادگی خریدار، شماره اقتصادی یا کد ملی خریدار، آدرس خریدار، نوع کالا یا خدمات، مبلغ خالص، مالیات و عوارض تشکیل شده است.
در این سربرگ درج اطلاعات در بخش های سبز رنگ الزامی و سفید رنگ اختیاری می باشد. همچنین مودیان بایستی در بخش نارنجی رنگ بر اساس خریدار حقیقی یا حقوقی یکی از بخش های کد ملی یا شماره اقتصادی را وارد نمایند. در نهایت با کلیک بر روی گزینه ثبت، اطلاعات درج شده در نرم افزار ثبت خواهد شد.
ثبت اطلاعات فروش
جهت ثبت اطلاعات فروش در نرم افزار معاملات فصلی بایستی با کلیک بر روی ورود اطلاعات فروش و انتخاب فصل و سال مورد نظر، به سربرگ اطلاعات فروش وارد شویم. این سربرگ از بخش هایی همچون نوع فاکتور، نوع شخص، نوع خریدار، نام شرکت یا نام خانوادگی خریدار، شماره اقتصادی یا کد ملی خریدار، آدرس خریدار، نوع کالا یا خدمات، مبلغ خالص، مالیات و عوارض تشکیل شده است.
در این سربرگ درج اطلاعات در بخش های سبز رنگ الزامی و سفید رنگ اختیاری می باشد. همچنین مودیان بایستی در بخش نارنجی رنگ بر اساس خریدار حقیقی یا حقوقی یکی از بخش های کد ملی یا شماره اقتصادی را وارد نمایند. در نهایت با کلیک بر روی گزینه ثبت، اطلاعات درج شده در نرم افزار ثبت خواهد شد.
ثبت اطلاعات خرید
یکی دیگر از مواردی که در نرم افزار معاملات فصلی بایستی ارسال گردد، اطلاعات مربوط به خرید می باشد. برای ثبت اطلاعات خرید بایستی بر روی گزینه ورود اطلاعات خرید کلیک کرده و در مرحله بعد نیاز است که سال و فصل مورد نظر را انتخاب نمود. حال بایستی اطلاعات مربوط به معاملات خرید فصلی را در سربرگ اطلاعات خرید وارد کنیم.
این بخش شامل اطلاعاتی همچون نوع فاکتور، نوع شخص، نوع فروشنده، نام شرکت یا نام خانوادگی فروشنده، کد ملی یا کد اقتصادی فروشنده، آدرس فروشنده، نوع کالا یا خدمات، مبلغ، مالیات و عوارض می باشد. این بخش ها نیز مشابه بخش قبلی یعنی اطلاعات فروش بایستی ثبت گردد.
ارسال اطلاعات به سازمان امور مالیاتی
پس از ثبت اطلاعات به صورت آفلاین بر روی نرم افزار، بایستی اطلاعات ثبت شده به سازمان امور مالیاتی تسلیم گردد. ارسال اطلاعات به دو روش مختلف صورت می پذیرد. در روش اول با کلیک بر روی گزینه مشخصات و صحت سنجی بایستی فرم های خرید و فروش را پس از صحت سنجی تکمیل و چاپ نمود.
در مرحله بعد با رایت دیتابیس بر روی یک CD می توان برگه چاپ شده و CD را به صورت فیزیکی تسلیم اداره مالیات نمود. اما در روش دوم اشخاصی که دارای نام کاربری و رمز عبور هستند، قادر خواهند بود که به صورت آنلاین اطلاعات خود را به سازمان امور مالیاتی ارسال نمایند. برای انجام این عمل با کلیک بر روی گزینه صحت سنجی و ارسال اقدام به ارسال اطلاعات خرید و فروش معاملات فصلی نمود.
کلام پایانی
در این مطلب از سرای حسابدار به بررسی نحوه استفاده از نرم افزار معاملات فصلی پرداختیم. امیدواریم مطالب این بخش برای شما مفید بوده باشد و به شما در استفاده از نرم افزار معاملات فصلی کمک کرده باشیم. ممنون که تا انتهای این بخش همراه ما بودید.
در صورت وجود هرگونه سوال درمورد نحوه استفاده از نرم افزار معاملات فصلی در قسمت ثبت نظر از ما بپرسید. به سوالات و ابهامات شما در اسرع وقت پاسخ داده می شود.
سوالات متداول
چه کسانی باید صورت حساب معاملات فصلی ارسال کنند؟
تمامی معاملات از قبیل خرید و فروش، نقل و انتقال و غیره بایستی در سامانه 169 اعلام گردد. طرفین این معاملات شامل تمامی اشخاص حقوقی و صاحبان مشاغل می باشند. اشخاص حقوقی مشمول این ماده را موسسات غیر انتفاعی، شرکت های خصوصی و شرکت های دولتی تشکیل می دهند.
ماهیت ماده 169 بیانگر چیست؟
ماهیت ماده 169 به شفاف سازی معاملات و به صورت کلی اقتصاد می پردازد. این ماده اعلام می کند که برداشتن هر قدمی بایستی در راستای شفافیت اقتصادی صورت پذیرد.
دیدگاهتان را بنویسید