گروه بندی مشاغل مالیاتی 1402
قانون مالیات های مستقیم، اشخاص حقیقی و حقوقی مشمول مالیات و برای هر گروه، نصاب و درصد پرداخت مالیات را تعیین می کند. طبقه بندی مشاغل قبل از سال ۱۳۹۴ بر اساس نوع فعالیت مالیاتی بوده است. اما پس از این سال ضوابط گروه بندی شرکت ها و مبنای محاسبه درصد مالیات تغییر کرد.
پس از ابلاغ دستورالعمل اجرایی تغییر ماده ۹۵ قانون مالیات های مستقیم مصوب تیرماه ۱۳۹۴، گروه بندی مشاغل مالیاتی ضوابط جدیدی را کسب کرد. بر اساس این حکم، ملاک گروه بندی مالیاتی یک واحد تجاری، نوع و حجم فعالیت تجاری خواهد بود نه طبقه فعالیت که البته میزان درآمد و گروه بندی نسبت به اشخاص حقیقی و حقوقی متفاوت است.
بنابراین، در این مقاله قصد داریم به معرفی گروهبندی مشاغل مالیاتی ۱۴۰۲ و مودیان گروه اول، دوم و سوم ۱۴۰۲ در رابطه با افراد بپردازیم. سپس بیایید بگوییم که این گروه بندی برای اشخاص حقوقی چگونه خواهد بود.
برای اینکه بتوانید به طور دقیق تمامی حساب کتاب های مالیاتی را آموزش و محاسبه کنید به بهترین آموزشگاه حسابداری در اصفهان مراجعه نمایید. لازم به ذکر است تمامی آموزش ها به صورت پخش زنده و حضوری تشکیل می شود.
گروه بندی مشاغل مالیاتی
گروه اول مشاغل مشمول مالیات
گروه اول متعلق به مؤدیانی است که آخرین درآمد اعلامی آنها در دو سال گذشته به بیش از ۱۵ میلیارد تومان رسیده است. از جمله مشاغل گروه اول می توان به موارد زیر اشاره کرد.
صاحبان بیمارستان، صاحبان هتل، فروشگاه های زنجیره ای، کارخانه ها
- افرادی که مشاغل مبادله ای دارند
- صاحبان واحدهای تولیدی
- صاحب موسسات حسابرسی، حسابداری
- ارائه دهندگان خدمات مالی
- ارائه دهندگان خدمات فناوری اطلاعات
- ارائه دهندگان خدمات طراحی سیستم
- کلیه واردکنندگان و صادرکنندگان
- صاحبان موسسات حمل و نقل خودرو، دریایی، زمینی و هوایی..
وظایف گروه اول مشاغل مالیاتی
- ارائه ترازنامه
- ارائه صورت سود و زیان به سازمان امور مالیاتی
- نگهداری دفاتر روزنامه، دفاتر دستی یا ماشینی و مدارک
گروه دوم مشاغل مالیاتی
گروه دوم متعلق به مؤدیانی است که درآمد اعلامی در اظهارنامه مالیاتی دو سال اخیر آنها بین ۵ تا ۱۵ میلیارد تومان است.
وظایفی که شرکت های گروه دوم باید رعایت کنند به شرح زیر است:
- صورت های درآمد و هزینه ماهانه تهیه کنید
- تنظیم و نگهداری سوابق درآمد، فروش کالا یا ارائه خدمات و سایر درآمدها
- صورت سالانه درآمد و هزینه های مالیات دهندگان را تهیه کنید
- نگهداری اسناد خرید کالاها، خدمات و دارایی ها و همچنین سایر اسناد هزینه
گروه سوم مشاغل مالیاتی
گروه سوم متعلق به مودیان مالیاتی است که درآمد اعلامی آن ها در دو سال اخیر زیر 5 میلیارد تومان است. که خدمات مختلفی را ارائه خواهند کرد. البته درآمد آنها از خدماتی است که ارائه می دهند و اگر در گروه اول و دوم نباشند در این گروه قرار می گیرند.
به یاد داشته باشید کلیه مشاغل و شرکت هایی که به تازگی فعالیت خود را آغاز کرده اند باید حداکثر ظرف مدت 4 ماه از شروع فعالیت و شعبه خود را به سازمان امور مالیاتی اعلام کنند. با این کار این افراد و اصناف از جریمه های مالیاتی در آینده جلوگیری می کنند. همچنین ممکن است شرایطی برای آنها فراهم شود تا بتوانند از معافیت مالیاتی بهره مند شوند.
- نگهداری سوابق خرید کالاها، خدمات و املاک و سایر هزینه ها
- نگهداری اسناد درآمدی مربوط به فروش کالا یا ارائه خدمات و سایر درآمدها
تکالیف مالیاتی صاحبان کسب و کار
گروه بندی مشاغل مالیاتی ۱۴۰۲ که مربوط به نگهداری دفاتر ، اسناد و مدارک قانونی می باشند با در نظر گرفتن ماده ۶ آیین نامه اجرایی و ماده ۹۵ مالیات های مستقیم آن ها را می توان به موارد زیر تقسیم بندی کرد.
تمامی صاحبان مشاغلی که در دسته گروه اول قرار می گیرند ، باید مدارک و اسنادی همچون دفاتر روزنامه ای و سایر دفاتر دیگر را که به صورت دستی و ماشینی هستند را نگه دارند و سری موارد زیر را رعایت کنند:
- تمامی رویداد های مالی پس از تاریخ معین شده در دفتر روزنامه ثبت و حداکثر تا ۱۵ ماه بعد به دفتر کل منتقل می شوند.
- مودیانی که دفاترشان دستی می باشد ، می توانند از دفاتری که سال قبل که در دست مراجع قانونی است و ثبت شده استفاده کنند.
- مودیان مالیاتی برای ثبت الکترونیکی (نرم افزاری) رویدادهای مالی خود، باید از نرم افزارهای تایید شده که دارای ویژگی ها و معیارهای اعلام شده سازمان باشد، استفاده کنند. سازمان موظف است ویژگی ها و معیارهای این گونه نرم افزارها را به صورت عمومی اعلام کند.
- امکان نگهداری یک دفتر برای ثبت تمام تراکنشها یا ثبت چندین ژورنال برای هر بخش از معامله وجود دارد.
- اشتباه در شماره گذاری صفحات و همچنین اشتباهاتی که در هنگام ثبت دفاتر در مراجع قضایی ذیربط رخ داده است، در صورت احراز صحت، تاثیری بر اعتبار دفاتر نخواهد داشت.
- حتما دفاتر و اسناد حسابداری باید به زبان فارسی باشد
- در صورتی که دفاتر در دست مقامات قضایی باشد یا به هر دلیلی خارج از اختیارات مودی باشد و در دسترس مودیان نباشد می تواند بعد از دوماه دفتر جدیدی تهیه کند و دفاتری که مربوزط به قبل بوده را به دفاتر جدید انتقال دهد. و اگر نوشتن این اسناد زمان بر شد هیچ خللی برای اعتبار دفتر ایجاد نمی کند.
- ارائه دفاتر سفید و نانوشته در خصوص ارائه نکردن دفاتر
- لازم به ذکر است که مودیان باید دفاتر و اسناد لازمه را نگه دارند کنندو در صورت درخواست اداره امور مالیاتی را ارائه می نمایند. اسناد و مدارک ماشینی باید به همان فرمتی که ارسال و دریافت شده نگهداری شود.
مالیات اشخاص حقوقی چقدر است؟
طبق جدول مشاغل مشمول مالیات ۱۴۰۲ فقط افراد در گروه مالیات مشاغل قرار می گیرند. بر اساس ضوابط سازمان امور مالیاتی، اشخاص حقوقی باید سالانه مالیات های مربوط به فعالیت خود را به سازمان امور مالیاتی ارسال و پرداخت کنند. تمامی مشاغل قانونی ابتدا کد مالیاتی مشخصی دریافت می کنند، مالیات آنها محاسبه می شود و باید طبق برنامه زمانی مشخص، مالیات های مناسب مانند مالیات بر ارزش افزوده یا مالیات دوره ای را پرداخت کنند.
جریمه های مالیاتی بزرگ برای عدم پرداخت مالیات
سازمان مالیاتی قوانین سختگیرانه ای در مورد فرار مالیاتی دارد. اگر کسب و کارها در موعد مقرر مبلغ مالیات را پرداخت نکنند، با جریمه مواجه می شوند. البته جرایم مالیاتی بسته به نوع کسب و کار، اشخاص حقیقی و حقوقی متفاوت خواهد بود. به عنوان مثال، اعلام درآمد افراد شامل جریمه 30٪ و برای اشخاص حقوقی – 10٪ خواهد بود.
برخی از مالیات ها نیز ممکن است به صورت اقساطی به سازمان مالیاتی پرداخت شود. به عنوان مثال، صاحبان مشاغل می توانند مالیات بر ارزش افزوده را در چند مرحله پرداخت کنند. صاحبان مشاغل کوچک و صاحبان فروشگاه باید توجه داشته باشند که مهلت های مشخصی برای پرداخت مالیات کارت خوان وجود دارد و در صورت عدم پرداخت به موقع، جریمه می شوند.
دیدگاهتان را بنویسید