مساعده چیست؟
مساعده حقوق چیست؟
حتما برای شما هم این پرسش مطرح شده که مساعده حقوق چیست و چگونه پرداخت میشود؟ ما در این مقاله قصد داریم جزئیات موضوع را به زبانی ساده برایتان شرح دهیم. اگر علاقهمند به این بحث هستید تا انتها ما را همراهی کنید. در بسیاری از موارد شاهد این هستیم که کارمندان کسب و کارهای مختلف زمانی که با چالشهای مالی مواجه میشوند تقاضای پرداخت مبلغی پیش از موعد پرداخت حقوق میکنند که به این مبلغ مساعده گفته میشود. فلسفه پشت پرداخت این مبلغ کمک کارفرمایان به کارمندان مجموعه است تا با کاهش سطح دغدغههای مالی میزان راندمان کاری آنها افزایش یابد.
مبلغ مذکور در حقیقت جزئی از حقوق و مزایای خود کارمند است که پس از تقاضای او و کسب موافقت کارفرما پیش از موعد پرداخت حقوق به حسابش واریز میشود. البته همیشه با این تقاضا موافقت صورت نمیگیرد؛ زیرا ممکن است سازمان در شرایط خاصی باشد و موافقت با درخواست امکانپذیر نباشد. یک نکته دیگر هم قابل ذکر است. طبیعتا میدانید که این مبلغ پرداختی به کارمندان از سوی کارفرما، در موعد پرداخت حقوق، از مبلغ اصلی حقوق کارمند کسر میشود. در ادامه بیشتر به شرایط پرداخت و سایر جزئیات موضوع خواهیم پرداخت.
شرایط پرداخت مساعده
برای پرداخت مساعده معمولا سازمانهای مختلف با توجه به شرایط مخصوص خودشان تصمیم گیری میکنند. با این حال یکسری اصول کلی در این راستا وجود دارند که به اختصار آنها را مورد اشاره قرار میدهیم. اول از همه باید بدانید که امکان دریافت این مبلغ پیش از موعد پرداخت حقوق فقط به میزان ۳۰ الی ۵۰ درصد از حقوق اصلی وجود دارد. کارمندان تازهکار اگر کمتر از یک ماه سابقه کار داشته باشند نمیتوانند از این امتیاز استفاده کنند. حداقل یک ماه سابقه کار ضروری است. همچنین کارمند باید تضمینی را به شرکت بدهد. در غیر این صورت با ترک شرکت از سوی کارمند، سازمان دچار ضرر خواهد شد.
موارد دیگری مثل مبلغ، زمان درخواست، بدهیهای کارمند به شرکت یا وام و… نیز در قبول یا رد درخواست مساعده موثر هستند. همچنین سایر کسورات قانونی نظیر مالیات، حق بیمه و… نیز مهم هستند. با وجود تمام موارد مذکور شرایط مالی حاکم بر سازمان نیز واجد اهمیت است. شرکتهای تازه تاسیس و کوچک در بسیاری از موارد از پس این درخواستها برنمیآیند؛ زیرا اغلب با مشکل نقدینگی دست و پنجه نرم میکنند. جا دارد این نکته را هم بگوییم که پرداخت مساعده به کارمندان از سوی کارفرما محل قانونی دارد. این موضوع در قانون کار مورد اشاره قرار گرفته است اما یک موضوع توافقی بوده و اجبار قانونی برای کارفرما پیش بینی نشده است.
روش های پرداخت مساعده
برای محاسبه پرداخت مساعده، هر سازمان به صورت اختصاصی شرایط و ضوابطی را تعیین میکند. ممکن است یک سازمان درصد مشخصی از حقوق خالص کارمندان و سازمان دیگر مبلغ معینی از حقوق را به این عنوان در نظر بگیرد. گاهی نیز سقف معینی برای پرداخت مثلا سه میلیون تومان در نظر گرفته میشود. در مواردی هم محاسبه با توجه به نیاز واقعی درخواست کننده و بررسی مدارک و مستندات صورت میگیرد. به طور خلاصه روشهای رایج برای محاسبه به صورت درصدی، تعیین مبلغ ثابت، تعیین سقف معین و نیازسنجی واقعی است.
مبلغ مساعده
معمولا مبلغ مساعده با توافق بین کارمند و کارفرما در نظر گرفته میشود. شرایط کارمند، سابقه کاری او، اعتماد سازمان نسبت به او و سایر موارد در تعیین این مبلغ موثر هستند. البته یک قاعده کلی داریم و آن هم کمتر بودن این مبلغ از متوسط حقوق دریافتی کارمند است. در بیشتر موارد مبلغ مساعده معادل با ۳۰ الی نهایتا ۵۰ درصد از حقوق کارمند محاسبه میشود.
بیشتر شرکتها و سازمانهای مختلف مبلغ مذکور را در اواسط ماه به کارمندان پرداخت میکنند تا در امرار معاش خود دچار مشکل نشوند. البته بهتر است این مورد را تاکید کنیم که بهرهمندی از این امتیاز در شرایط خاص امکان پذیر است. اگر این مورد برای کارمندان سازمان تبدیل به عادت شود، مشکلات و عواقب زیادی برای مجموعه ایجاد خواهد شد.
بیشتر بخوانید: آموزش حقوق و دستمزد
محاسبه پرداخت مساعده
در قسمت قبلی به روشهای پرداخت مساعده اشاره کردیم. حال سازمانی را در نظر بگیرید که در مقام قبول یا رد درخواست کارمند خود برای پرداخت این مبلغ قرار دارد. در اینجا ممکن است بپرسید معیار تعیین مبلغ برای پرداخت به کارمند چیست؟ این مسئله کاملا بستگی به خود سازمان دارد که از چه روشی به محاسبه میزان این مبلغ بپردازد. هر سازمان ضابطه خاصی را مدنظر قرار میدهد و بر اساس آن تصمیم گیری میکند. برای مثال ممکن است ۳۰ درصد از حقوق خالص کارمندان خود را ملاک قرار دهد.
گاهی اوقات هم سازمانها با توجه به شرایط مالی خود و سایر موارد یک سقف خاصی مثلا ۵ میلیون تومان تعیین میکنند تا به عنوان مبلغ مساعده بپردازند. این یعنی سازمان نهایتا میتواند تا این سقف مشخص مبلغ مساعده پرداخت کند و حداکثر توانایی آن است. گاهی هم نیاز سنجی با تایید مسئولین مختلف سازمان مثل منابع انسانی، مالی و مدیریت انجام میپذیرد.
مزایای پرداخت مساعده برای کارفرما
پرداخت مساعده علاوه بر اینکه در حل چالشهای مالی به کارمند کمک میکند، برای کارفرما هم مزایایی را به دنبال دارد. با پرداخت این مبلغ رضایت کارمندان از مجموعه بیشتر میشود؛ زیرا به صورت کوتاه مدت مشکلات مالی آنها کاهش پیدا کرده و همین امر انگیزه آنها را برای همکاری موثرتر با سازمان افزایش میدهد. اگرچه این مبلغ زیاد نیست اما با پوشش دهی بخشی از نیازهای افراد زودتر از موعد مورد انتظار، میزان اضطراب آنها را کم میکند. همین مورد میتواند اثر قابل توجهی بر روی افزایش راندمان کاری کارمندان بگذارد.
دغدغههای مالی منجر به عدم تمرکز و دقت پرسنل در انجام وظایف محوله میشود. با پرداخت مبلغ ذکر شده ارتباط و پیوند میان کارمند و کارفرما بهبود پیدا میکند. تعلق خاطر کارمندان به مجموعه از احتمال ترک سازمان توسط آنها یا کم کاری میکاهد. برای اینکه یک سازمان به اهداف خود برسد باید تعامل با کارمندان را افزایش دهد. توافق کارمند و کارفرما بر سر مساعده توجه مجموعه به رفاه پرسنل را نشان میدهد و این تعامل را قویتر میکند.
فرم درخواست مبلغ مساعده
درخواست مبلغ مساعده در قالب فرم خاصی صورت میگیرد تا به تایید کارفرما برسد. ما نمونهای از این فرم را برایتان قرار دادهایم تا در صورت نیاز از آن استفاده کنید. به اختصار راجع به مراحل درخواست توضیحاتی را ارائه میدهیم. پیش از هر چیز باید درخواست خود را طبق فرمی که در این مقاله برایتان قرار دادیم، ثبت کنید. این کار نزد کارشناس منابع انسانی شرکت انجام میشود. سعی کنید درخواست خود را در زمان مناسبی ثبت کنید. ۱۰ الی ۲۰ ماه بهترین زمان است. مبلغ هم بین ۳۰ الی ۵۰ درصد حقوق است. فرم درخواست شما پس از تکمیل باید توسط مدیر مالی و مدیریت سازمان بررسی شود.
تایید درخواست وابسته به فاکتورهای مختلفی است. برای مثال یک شرط مهم این است که سازمان از نقدینگی کافی برای پرداخت برخوردار باشد. علاوه بر این سوابق و عملکرد کارمند نیز حائز اهمیت است. اگر این فرم تایید و امضا شد، مبلغ به حسابتان واریز میشود. این مبلغ آخر ماه از حقوق کسر میشود. البته گاهی اوقات کارفرما و کارمند در این مورد به توافق دیگری میرسند و کارفرما زمان بازپرداخت مساعده را حداکثر تا ۳ ماه در نظر میگیرد.
مزایای پرداخت مساعده برای کارفرمایان
با پرداخت مساعده کارفرمایان نیز از مزایایی برای سازمان خود بهرهمند میشوند. یکی از مزیتهای قابل توجه در این خصوص مربوط به کسب و کارهای بزرگ است. سازمانهای بزرگ در پایان ماه باید مبالغ بالایی را به عنوان حقوق کارمندان پرداخت کنند. انبوه پرداختیها ممکن است چالشهایی به همراه داشته باشد. در این شرایط پرداخت مساعده میتواند از میزان این پرداختیهای بالا کم کند.
افزایش رضایت شغلی، اعتماد، تعامل و تمرکز کارمندان از دیگر مزایای پرداخت مساعده است که پیش از این هم به آنها اشاره کردیم. با پرداخت این مبلغ یک سازمان در میان سایر سازمانها امتیاز و جایگاه ویژهای کسب میکند. با ارائه تصویر مناسب از سازمان و حفظ نیروهای متعهد، بسیاری از نیروهای حرفهای نیز به سوی مجموعه جذب خواهند شد.
تفاوت مساعده با حقوق علیالحساب چیست؟
مساعده و حقوق علیالحساب بخشی از دریافتی کارمندان یک سازمان هستند اما باید آنها را از هم تفکیک کرد. البته ما یک دریافتی دیگر به نام پیش پرداخت هم داریم. ممکن است زمانی که هنوز یک کارمند کارش را شروع نکرده یا کالا و خدماتی به کارفرما ارائه نشده، مبلغی تحت عنوان پیش پرداخت برایش واریز شود. در این شرایط تا زمانی که تمام کار یا بخشی از آن از سوی کارمند تمام نشده باشد، مابقی مبلغ پرداخت نخواهد شد. کارفرما با این کار تضمین اتمام و تحویل پروژه و وظایف محوله را از کارمند میگیرد.
بحث اصلی ما اصطلاح مشابه دیگری به عنوان علیالحساب است که پس از انجام بخشی از کار توسط کارفرما به نیروی کار پرداخت میشود. مابقی مبلغ هم با تحویل سایر بخشها و ارائه خدمات پرداخت خواهد شد. مبلغ مساعده با هر دو مورد مذکور متفاوت است. این مبلغ به عنوان کمک از سوی کارفرما به کارمندان پرداخت میشود و در موعد پرداخت حقوق هم از مبلغ حقوق کارمند کسر خواهد شد. این مبلغ به بیانی ساده یک نوع قرض از حقوق خود کارمند محسوب میشود که معمولا مابین ۳۰ الی ۵۰ درصد از کل دریافتی ماهانه است.
دیدگاهتان را بنویسید