آشنایی با آموزش اصول حسابداری 1
تعریف حسابداری
می خواهیم در مورد اصول حسابداری ۱ صحبت کنیم. برای این کار لازم است ابتدا به صورت مختصر، تعریفی از حسابداری را ارائه دهیم. می توان به صورت خلاصه، حسابداری را این گونه تعریف کرد: فرایند محاسبه سود یا زیان یک شرکت، با توجه به توانمند های یک مجموعه را حسابداری می گویند. البته تعاریف متعددی از حسابداری بیان می شود و تعریف فوق یک برآورد و نتیجه کلی از برخی تعریف های شناخته شده تر از حسابداری به شمار می رود. علم حسابداری خود زیر مجموعه کوچکتر از علم بزرگ اقتصاد است.
حسابداری تاریخچه طولانی دارد. اسناد تاریخی کشف شده از گذشته دور، ریشه هایی از این علم در حدود 3000 سال پیش را نشان می دهد، اما حسابداری مدرن، قدمتی کمتر 600 سال دارد. کتاب پاپیولی در سال 1494 قدیمی ترین منبع وجود در خصوص حسابداری مدرن است.
امروزه حسابداری هر چه که هست و هر تعریفی که داشته باشد، یکی از رشته های پر طرفدار دانشگاهی کشور محسوب می شود. جالب است بدانید با وجود صدها رشته در دانشگاههای مختلف، بیش از 10 درصد تمام دانشجویان کشور در این رشته تحصیل می کنند.
واضح است که برای یادگیری جامع و کامل یک مطلب باید از اصول آن شروع کنیم. آموزش حسابداری نیز از این قاعده مستثنی نیست. آموزش اصول حسابداری اولین مرحله در راه ورود به دریای پهناور حسابداری است، اما آموزش اصول حسابداری ۱ شامل چه قسمتهایی می باشد؟ در آموزش اصول حسابداری ۱ چه چیزهایی را یاد می گیرید؟ مبانی اولیه حسابداری چه هستند؟
اگر می خواهید پاسخ این سوالات و دهها سوال دیگر را بیابید، تا انتهای مقاله با ما همراه باشید.
عناصر و پایههای اساسی حسابداری
به صورت کلی، دارایی ها، بدهی ها، حقوق صاحبان سرمایه، درآمدها، هزینه ها و سود، شش اصل حسابداری را تشکیل می دهند. در ذیل توضیح مختصری در باره هر یک از آنها ارائه می شود.
1-دارایی ها: در آموزش اصول حسابداری ۱ به هر چیزی که دارای ارزش اقتصادی بوده و در اختیار یک شخص یا سازمان باشد، دارایی می گویند. انواع وجوه نقد، سرمایه گذاری ها، خودرو، خانه و… جزء دارایی محسوب می شوند.
2- بدهی ها: تعهدات مالی یا مالیاتی شخص حقیقی یا حقوقی را بدهی می نامند. انواع وام ها، حساب های پرداختنی، بدهی های تجاری، بدهی های مالیاتی و موارد مشابه در این گروه طبقه بندی می شوند.
3-حقوق صاحبان سرمایه: بعد از کسر بدهی های مجموعه، آنچه باقی می ماند، حقوق صاحبان سرمایه خواهد بود. سودهای انباشته شده از قبل، سود سال جاری و سرمایه های نقدی از جمله مواردی هستندکه در این تعریف می گنجند.
4-درآمد: شاید فهم این موضوع برای مردم عادی راحت تر از اصول دیگر حسابداری باشد. پولی که از فروش کالاهای مختلف یا ارائه خدمات و فعالیت های مادی نصیب فرد یا مجموعه می شود، درآمد نام دارد.
5-هزینه ها: مسلما تولید کالا و ارائه خدماتی هزینه هایی دارد. این هزینه ها باید توسط مجموعه پرداخت گردد.
6-سود: در حسابداری، به ما به التفاوت درآمدها و هزینه ها سود می گویند. اگر درآمد نهایی یک شرکت، از هزینه های آن بیشتر باشد، آن شرکت سود ده و در غیر این صورت زیان ده خواهد بود.
البته ممکن است هر کدام از موارد شش گانه فوق تعاریف دیگری هم داشته باشند که ما سعی کردیم ساده ترین تعریف را برای شما انتخاب کنیم. محاسبه هر کدام از موارد فوق هم پیچیدگی های خاص خود را دارد که در آموزش اصول حسابداری ۱ به آن پرداخته می شود.
بیشتر بخوانید: آموزش حسابداری در اصفهان
اصول حسابداری
همانطور که گفته شد، حسابداری، مقدماتی دارد و برای فراگیری آن باید از اصول اولیه حسابداری شروع کنید.
آموزش اصول حسابداری ۱ شامل مبانی اولیه آن می باشد. مفاهیمی همچون تعریف حسابداری، آشنایی با معادلات ابتدایی حسابداری، تعریف دارایی، بدهی، سرمایه و انواع آن، معرفی دفاتر روزنامه و کل و همچنین تبیین نحوه ترسیم ترازنامه و بسیاری از مطالب دیگر در آموزش اصول حسابداری ۱ توضیح و تدریس می شوند. به صورت خلاصه تر می توان گفت: آموزش مبانی اولیه حسابداری از قبیل دفاتر حسابداری، ترازنامه، صورت حساب سود و زیان، و اصول پذیرفته شده عمومی در حسابداری، مواردی هستند که در آموزش اصول حسابداری ۱ به آن ها پرداخته خواهد شد.
اگر بخواهیم آموزش اصول حسابداری ۱ را به صورت دقیق و جزئی تر تقسیم بندی کنیم، باید بگوییم آموزش اصول حسابداری ۱ شامل بخش های بسیاری است. برخی از این بخش ها به شرح زیر است:
بررسی نحوه توسعه و تحول حسابداری، بیان معادلات حسابداری، توضیح جریان اطلاعات حسابداری در یک سیستم و مجموعه، بیان چرخه حسابداری، چگونگی تهیه کاربرگ های حسابداری، طبقه بندی موسسات حسابداری با توجه به نوع فعالیت، تنظیم صورت حساب های مالی و بسیاری مباحث دیگر. همانطور که عنوان شد، آموزش حسابداری پهنه وسیعی دارد و موارد فوق برخی از موضوعاتی هستند که در آموزش اصول حسابداری ۱ تبیین می شوند.
نتایج آموزش اصول حسابداری ۱
به صورت کلی، شما بعد از گذراندن دوره اصول حسابداری ۱ خواهید توانست اطلاعات مالی یک شرکت یا مجموعه را جمع آوری کرده و تجزیه و تحلیل نمایید. مرحله بعدی ارائه گزارش اطلاعات مالی است. این وظیفه اصلی و اولیه یک حسابدار در یک مجموعه است. در واقع شما با آموزش اصول حسابداری ۱ وارد یک مبحث وسیعی می شوید که ناخواسته شما را به جلو و فراگیری مباحث بیشمار می کشاند.
حسابداری یک علم بسیار وسیع است. حال سوال اینجاست: در اصول آموزش حسابداری چه مباحثی برای یادگیری در اولویت قرار دارند؟ بسیاری از حسابداران حرفه ای و متخصصان فن، مفاهیم زیر را به عنوان اولویت های آموزش اصول حسابداری ۱ معرفی کرده اند:
مبانی و تعاریف حسابداری: یک حسابدار، ابتدا باید تعریف حسابداری را بداند و مبانی اولیه آن را بشناسد.
نحوه آنالیز رویدادهای مالی: تحلیل و آنالیز رویدادهای مالی در اصول حسابداری اهمیت فوق العاده ای دارد. اگر حسابدار نتواند رویدادهای مالی را به درستی تحلیل نماید، نمی تواند ارزیابی دقیقی از صورت های مالی آن مجموعه داشته باشد.
ثبت اسناد و تهیه صورت های مالی: بعد از شناخت تعریف و مبانی و تحلیل، نوبت به ثبت اسناد و ارائه صورت حساب های مالی می رسد.
نحوه ارزیابی موجودی کالا: قدرت تحلیل و ارزیابی درست، یک خصوصیت ویژه برای یک حسابدار موفق محسوب می گردد. حسابدار باید بتواند موجودی کالا را ارزیابی کند.
اصلاح و بستن حساب ها: یکی از آخرین و مهم ترین مباحثی که آموزش آن ها در آموزش اصول حسابداری ۱ الزامی است، اصلاح و بستن حساب هاست.
هر کدام از موارد فوق دارای جزئیاتی مهمی هستند که در اصول حسابداری به صورت کامل توضیح داده می شوند.
اصول اولیه فرآیندهای حسابداری
متخصصان فن و حسابداران حرفه ای، رعایت 4 اصل را برای فرایندهای مختلف حسابداری ضروری می دانند. شما در آموزش اصول حسابداری ۱ با این چهار اصل آشنایی مقدماتی پیدا خواهید کرد. چهار اصل ابتدایی فرایندهای حسابداری عبارتند از:
1-اصل افشای کامل: در اصول حسابداری طبق این اصل اتفاقات مالی باید در زمان مناسب خود به صورت کامل افشا شوند.
2-اصل بهای تمام شده: طبق این اصل، بهای نهایی و تمام شده هر دارایی باید مطابق در دفتر حسابداری ثبت گردد.
3- اصل تطابق هزینه ها با درآمد: مطابق با این اصل مبالغی که برای ایجاد درآمد هزینه می شوند باید در حساب دوره ای همان درآمده به وجود آمده ثبت گردند.
4-اصل تحقق درآمد: طبق این اصل، درآمدها زمانی باید در دفاتر حسابداری ثبت گردند که تحقق آن درآمدها، نهایی شده باشد.
البته همه موارد فوق در آموزش اصول حسابداری ۱ دارای جزئیات و مباحث تکمیلی هستند که بیان همه آنها از حوصله این بحث خارج است.
وظایف حسابدار
همانطور که گفته شد مفاهیمی که در آموزش اصول حسابداری ۱ ارائه می شوند، بسیار گسترده هستند. یکی از این مفاهیم وظایف حسابدار است. شرح وظایف و مسئولیت های حسابدار جزء مفاهیم پایه ای و اصول حسابداری هستند. حسابدار باید مفاهیم حسابداری را بفهمد و از پس اجرای آنها بر آید. شناسایی و به روز رسانی انواع دارایی ها، از دیگر وظایف یک حسابدار به حساب می آیند. تهیه و ارائه گزارش های دوره ای بودجه، درآمد و فروش، مخارج، حقوق و دستمزدها و در نهایت بیمه و مالیات کارکنان یک شرکت به عهده حسابدار است.
وظیفه بعدی حسابدار، تهیه و تنظیم انواع صورت حساب های مالی و حسابداری است. یک حسابدار موفق باید در هر دوره از موجودی انبار و حساب های مختلف شرکت یا مجموعه، مطلع باشد. درخواست های دریافت و پرداخت نقدی هم توسط حسابدار مدیریت و ثبت می شوند. توضیح تمام موارد فوق، به عهده آموزش اصول حسابداری ۱ می باشد.
نکات پایانی در خصوص آموزش حسابداری
بر خلاف تصور بسیاری از مردم، آموزش حسابداری نیازی به ریاضیات و مفاهیم پیشرفته و حتی حد متوسط آن ندارد. در واقع ریاضیات در آموزش اصول حسابداری ۱ از حد جمع و تفریق و ضرب و تفسیم اولیه فراتر نحواهد رفت. بنابراین اگر به حسابداری به عنوان یک رشته پیچیده مفهومی نگاه می کنید، بهتر است در باره این موضوع تجدید نظر نمایید، اگر چه یادگیری هیچ چیزی بدون سعی و تلاش و پشتکار ممکن نخواهد بود.
دیدگاهتان را بنویسید