محاسبه بیمه بیکاری
مقدمه
بیمه بیکاری یک نوع بیمه اجتماعی است که افرادی که ناخواسته بیکار شده یا از کار اخراج شدهاند، را تحت پوشش قرار میدهد. این بیمه به افراد بیکار کمک مالی و تسهیلات ارائه میدهد تا در وضعیت بیکاری خود بتوانند نیازهای مالی خود را مرتفع کنند و به دنبال اشتغال جدید بروند. معمولا سازمانهای تامین اجتماعی در هر کشور، طرحهای مختلف بیمه بیکاری را ارائه میدهند که به افراد در مواقع نیاز کمک میکند.
بیمه بیکاری چیست؟
بر اساس قانون بیمه بیکاری، افرادی که بدون میل و اراده بیکار شده باشند از مقرری بیمه بیکاری برخوردار میشوند. این قانون تأکید دارد که تنها افرادی که به صورت غیر ارادی از کار بیکار شدهاند، میتوانند از مقرری بیکاری بهرهمند شوند. پرداخت بیمه بیکاری به مبلغ حداقل دستمزد انجام میشود و بر اساس قانون، درصد مختلفی از این مبلغ برای افراد مشمول، شامل حقوق خود، همسر و فرزندانشان تعیین میشود.
گروهی از نمایندگان اداره کار و رفاه اجتماعی، تعاون و سازمان تأمیناجتماعی مسئول تشخیص ارادی و غیرارادی بودن بیکاری هستند و پس از تأیید این موضوع توسط ادارات مربوطه، به پرداخت مستمری بیکاری برای بیمهشدگان اقدام میکنند. بیمه بیکاری به بیمهشدگان بیمههای تامین اجتماعی مشاغل آزاد تعلق نمیگیرد و تنها برای افرادی که به طور غیر ارادی بیکار شدهاند، ارائه میشود.
محاسبه بیمه بیکاری
طبق بند ب قانون 7 بیمه بیکاری ، مبلغی که به عنوان بیمه بیکاری به فرد تعلق میگیرد معادل 55 درصد میانگین حقوق و دستمزد روزانه بیمه شده خواهد بود
برای محاسبه بیمه بیکاری، ابتدا باید حقوق خود را به صورت روزانه یا ماهیانه محاسبه کنید. سپس به مقدار 3 درصد از حقوق خود که مشمول بیمه میشود توجه کنید. این مقدار باید توسط کارفرمای شما به سازمان تامین اجتماعی پرداخت شود تا شما برای مواقع بیکاری بیمه دریافت کنید
نکته : اگر شخص بیکار سرپرست خانوار باشد به ازای هر فردی که تحت سرپرستی اوست و تا حداکثر 4 نفر تحت سرپرسی وی باشند به ازای هر فرد حدود 10 درصد به حقوق سرپرست خانواده اضافه می شود .
بیشتر بخوانید: مرخصی زایمان
در چه صورتی بیمه بیکار متوقف می شود ؟
- در صورتی که فرد بیمه شده مجددا مشغول به کار شود.
- فرد بیمه شده به عمد بیکار شده باشد و از پذیرفتن شغل پرهیز کند.
- چنانچه که فرد بیمه شده مشغول به سن بازنشستگی باشد یا از کارافتاده باشد.
- بیمه شده فوت نماید.
نکته: اگر مشخص شود که فرد با میل و اراده شخصی خود بیکار شده است و بیمه بیکاری دریافت کرده است فرد مکلف است که تمامی مبالغی که از بیمه بیکاری دریافت کرده است را به سازمان تامین اجتماعی عودت دهد.
نکته: در صورتی که فرد در زمان دریافت بیمه بیکاری مشغول به کار شود و به بیمه اعلام نکند که مشغول به کار شده است باید تمامی مبالغی که از زمان مشغول شدن به کار از بیمه دریافت کرده است را به بیمه پرداخت کند.
تفاوت بیمه بیکاری و بیمه از کارافتادگی چیست؟
بیمه از کار افتادگی یک نوع بیمه است که افراد را در صورت از کار افتادگی به علت بیماری یا آسیبدیدگی حین کار، از طرف بیمه تامین اجتماعی همراهی میکند. این بیمه معمولاً به شکل مستمری و یا پرداخت یک مبلغ مشخص به افراد از کار افتاده بسته به نوع و شدت بیماری یا آسیب دیدگی ارائه میشود تا این افراد بتوانند در این مدت بدون استرس مالی بهبود یابند. اما بیمه بیکاری در صورتی به فرد تعلق میگیرد که ناخواسته بیکار شده یا از کار اخراج شده است، را تحت پوشش قرار میدهد.
چند بار می توان از بیمه بیکاری استفاده کرد؟
طبق قوانین بیمه بیکاری، هیچ محدودیتی از لحاظ تعداد دفعات دریافت مستمری بیکاری وجود ندارد. بنابراین، شما میتوانید تا زمان پیدا کردن کار جدید از مستمری بیکاری استفاده کنید بدون آنکه نگران محدودیت تعداد دفعات دریافت آن باشید. این امکان به شما کمک مالی میکند تا در مدت بیکاری، هزینههای خود را پوشش دهید و به دنبال فرصتهای شغلی جدید بگردید.
بیشتر بخوانید: کمک هزینه بارداری
آیا بیمه بیکاری در بازنشستگی فرد تاثیر میگذارد؟
دریافت بیمه بیکاری عواقبی از لحاظ سابقه بیمه ای ندارد و حقوق بازنشستگی هم بر اساس پرداختی حق بیمه فرد در دو سال آخر اشتغال آن محاسبه می شود اگر دریافت بیمه بیکاری در دو سال آخر مانده تا بازنشستگی نباشد تاثیری هم بر حقوق بازنشستگی افراد ندارد.
سخن پایانی:
بیمه بیکاری یکی از موارد مهمی است که برای مواقع احتمالی از کار افتادن ممکن است به آن نیاز داشته باشید. بیمه بیکاری معمولاً توسط دولت یا شرکت های بیمه ارائه می شود و به افراد کمک می کند تا در صورت از کار افتادن، قسمتی از درآمد خود را حفظ کنند.
سوالات متداول
اگر سابقه بیمه من از جاهای مختلف رد شده باشد می توانم از بیمه بیکاری استفاده کنم؟
برای دریافت بیمه بیکاری باید مجموع سوابق شما 6 ماه و بیشتر باشد.
ایا بیمه بیکاری باعث می شود که سختی کار به فرد تعلق نگیرد؟
خیر، باعث ازبین رفتن نمی شود.
دیدگاهتان را بنویسید