مهلت ارسال ارزش افزوده ۱۴۰۴

فهرست مطالب
اظهارنامه مالیات بر ارزش افزوده چیست؟
اظهارنامه مالیات بر ارزش افزوده، مستند مالی است که توسط مودیان مالیاتی برای گزارش خرید و فروش کالا و خدمات خود به سازمان امور مالیاتی ارسال میشود. این مالیات، از تفاوت ارزش کالا و خدمات خریداریشده و فروختهشده محاسبه میشود و در زمان خرید یا فروش به فروشنده پرداخت میشود. سپس فروشنده موظف است مالیات را در زمانهای معین به دولت بپردازد.
تغییرات مهم در قانون مالیات بر ارزش افزوده
در سال ۱۴۰۴، برخی تغییرات در قانون مالیات بر ارزش افزوده اعمال شده که مودیان باید آنها را رعایت کنند. این تغییرات بهخصوص برای مودیانی که در فصل بهار ۱۴۰۴ اظهارنامه خود را ارسال میکنند، اهمیت ویژهای دارد.

تغییرات در تاریخ تعلق مالیات
طبق ماده ۳ قانون جدید مالیات بر ارزش افزوده، تاریخ تعلق مالیات بر ارزش افزوده از تاریخ صدور صورتحساب بهعنوان تاریخ تعلق مالیات تلقی میشود. این اصلاح به ویژه برای پیمانکاران که معمولاً تاریخ ارائه خدمت و تاریخ صدور صورتحساب آنها از هم فاصله داشت، مشکلات قانونی را رفع میکند. در قانون قدیم، تاریخ تعلق مالیات به یکی از سه تاریخ زیر بستگی داشت:
- تاریخ صدور صورتحساب
- تاریخ تحویل کالا یا تحقق معامله
- تاریخ ارائه خدمات
اما در قانون جدید، تاریخ تعلق مالیات فقط به تاریخ صدور صورتحساب مرتبط است. این تغییر میتواند فرآیند حسابداری و مالیاتی را برای مودیان تسهیل کند و از اشتباهات احتمالی جلوگیری کند.
نکته: با استقرار کامل سامانه مودیان، تاریخ ثبت صورتحساب در سامانه و تأیید آن توسط طرف مقابل، تاریخ تعلق مالیات بر ارزش افزوده خواهد بود. همچنین، اگر معاملهای به صورت نسیه انجام شود، مالیات بر ارزش افزوده تنها زمانی تعلق میگیرد که وجه معامله پرداخت شده باشد و تا زمان پرداخت، از مالیات و جرایم مرتبط معاف خواهد بود.
تغییرات در موعد تسلیم اظهارنامه
یکی از تغییرات مهم دیگر در قانون جدید مالیات بر ارزش افزوده، افزایش مهلت تسلیم اظهارنامه است. طبق ماده ۴ قانون جدید، مودیان باید اظهارنامه مالیاتی خود را تا پایان ماه بعد از پایان هر فصل ارسال کنند. این تغییر مهلت، به مودیان فرصتی بیشتر برای تکمیل و ارسال اظهارنامه مالیاتی میدهد. برای فرصت ارسال اظهارنامه ارزش افزوده فصل بهار ۱۴۰۴، مودیان باید نهایتاً تا پایان تیرماه ۱۴۰۴ اقدام کنند.
این تغییر مهلت، نسبت به مهلت ۱۵ روزه سابق، زمان بیشتری به مودیان برای تکمیل و ارسال اظهارنامه مالیاتی میدهد.
در قانون قدیم، مهلت ارسال اظهارنامه مالیات بر ارزش افزوده ۱۵ روز پس از پایان هر فصل بود. این مهلت به خصوص برای فصل چهارم که به دلیل تعطیلات نوروزی ممکن بود تمدید شود، مشکلساز میشد.
طبق قانون جدید:
بر اساس قانون دائمی، مهلت ارسال اظهارنامه مالیات بر ارزش افزوده و پرداخت آن حداکثر یک ماه پس از پایان هر فصل خواهد بود.
نکته:
در صورت تکمیل سامانه مودیان، احتمالاً نیاز به ارسال اظهارنامه مالیات بر ارزش افزوده برای مودیان نخواهد بود.
ویژگیها و اقدامات ضروری در خصوص اظهارنامه مالیات بر ارزش افزوده و سامانه مودیان
اظهارنامه پیشفرض مالیات بر ارزش افزوده بر اساس اطلاعات ثبتشده در سامانه مودیان توسط سازمان امور مالیاتی برای مودیان تهیه میشود و در کارپوشه اختصاصی مودی قرار میگیرد. مودیان موظفند تا یک ماه پس از پایان هر دوره مالیاتی، اظهارنامه پیشفرض را تکمیل و ارسال کنند. همچنین، برای اصلاح و ویرایش اطلاعات، مودیان تا سه بار فرصت خواهند داشت.
برای تکمیل اظهارنامه، مودیان باید به مواردی مانند وارد کردن خرید و فروشهایی که در سامانه ثبت نشدهاند، واکنش به صورتحسابهای ثبتشده و تکمیل اطلاعات مالیات و عوارض توجه کنند.
ثبت و تأیید سریع صورتحسابهای الکترونیکی برای فروشندگان و خریداران مزایای متعددی دارد. برای فروشنده، ثبت به موقع صورتحساب، از کاهش زمان تأیید خریدار جلوگیری کرده و به او این امکان را میدهد که از اعتبار مالیاتی استفاده کند. برای خریدار نیز، تأیید سریع صورتحساب، اعتبار مالیاتی آن را تضمین میکند و از رسیدگیهای اضافی جلوگیری میکند.
عدم ارسال یا تأخیر در ارسال اظهارنامه مالیات بر ارزش افزوده میتواند منجر به جریمههایی مانند ثبت نکردن صورتحسابها در سامانه مودیان، عدم ارسال اظهارنامه و اشتباه در ثبت اطلاعات صورتحسابها شود.
در شرایط جدید مالیاتی و استفاده از سامانه مودیان، مودیان باید به چند نکته مهم توجه کنند:
تا پایان سال ۱۴۰۳، صورتحسابهایی که در سامانه مودیان ثبت نشدهاند، قابلقبول خواهند بود، اما فروشندگان به دلیل عدم صدور صورتحساب الکترونیکی مشمول جرائم خواهند شد.
سازمان امور مالیاتی موظف است بر اساس اطلاعات ثبتشده در سامانه مودیان، اظهارنامه پیشفرض مالیات بر ارزش افزوده را تهیه کرده و در کارپوشه مودیان قرار دهد. مودیان باید این اظهارنامه را تا یک ماه پس از پایان هر دوره مالیاتی تکمیل و ارسال کنند. همچنین، مودیان میتوانند اطلاعات خود را تا پایان مهلت تعیینشده ویرایش کنند.
مودیانی که هنوز اطلاعات خود را در سامانه مودیان ثبت نکردهاند، باید این کار را در مهلت مقرر انجام دهند. این فرآیند شامل وارد کردن اطلاعات دقیق فروش و خرید و تأیید صورتحسابها است.
ثبت بهموقع صورتحسابها از مزایای زیادی برخوردار است:
برای فروشنده، این اقدام باعث افزایش اعتبار مالیاتی خریدار و جلوگیری از رسیدگیهای اضافی خواهد شد.
برای خریدار، تأیید سریع صورتحساب، اعتبار مالیاتی آن را تضمین میکند.
مهلتهای ثبت و تأیید صورتحساب الکترونیکی به این صورت است:
۱۲ روز برای ثبت صورتحساب توسط فروشنده.
۳۰ روز برای تأیید صورتحساب توسط خریدار.
مودیان باید از ثبت و تأیید سریع صورتحسابها اطمینان حاصل کنند تا از مشکلات مالیاتی جلوگیری کرده و از اعتبار مالیاتی بهرهمند شوند. همچنین، لازم است که مهلتهای مقرر برای تکمیل و ویرایش اظهارنامه پیشفرض را رعایت کرده و از وارد کردن اطلاعات ناقص یا اشتباه اجتناب کنند.
نکات مهم برای مودیان در ارسال اظهارنامه بهار ۱۴۰۴
ثبت صورتحسابهای الکترونیکی در سامانه مودیان ظرف ۱۲ روز از تاریخ صدور.
تأیید صورتحسابهای دریافتی توسط خریداران حداکثر ظرف ۳۰ روز.
ارسال اظهارنامه مالیات بر ارزش افزوده بهار ۱۴۰۴ تا پایان تیرماه ۱۴۰۴.
تکمیل و ویرایش اظهارنامه پیشفرض موجود در کارپوشه سامانه مودیان.
بهرهمندی از بخشودگی جرایم مالیاتی با ارسال به موقع اظهارنامه.
توجه به تاریخ صدور صورتحساب به عنوان تاریخ تعلق مالیات.
دقت در ثبت دقیق خرید و فروشهایی که در سامانه به طور خودکار نیامدهاند.
انجام ویرایش اطلاعات ثبتشده حداکثر سه بار پیش از پایان مهلت قانونی

بخشودگی جرایم مالیاتی
با توجه به درخواستهای مودیان و مشکلاتی که برخی از آنها در ارسال و ثبت صورتحسابها در سامانه مودیان داشتند، سازمان امور مالیاتی برای تسهیل تکالیف مودیان، بخشودگی جرایم را برای مودیان فراهم کرده است. مثلا طبق بخشنامه شماره ۲۰۰/۱۴۰۴/۴ مورخ ۱۴۰۴/۰۱/۰۷، مودیانی که اظهارنامه مالیات بر ارزش افزوده دوره زمستان ۱۴۰۳ را تا ۲۸ اردیبهشت ۱۴۰۴ ارسال کنند، از بخشودگی جرایم مربوط به تأخیر در ارسال و پرداخت مالیات بهرهمند خواهند شد.
جزئیات بخشودگی جرایم:
جرایم موضوع بند (ب) ماده ۳۶ (مربوط به مالیات ابرازی) و ماده ۳۷ (جرایم تأخیر در پرداخت مالیات) قابل بخشودگی هستند.

تسهیلات جدید برای ارسال صورتحسابهای الکترونیکی
در راستای قانون پایانههای فروشگاهی و سامانه مودیان، ارسال بهموقع صورتحسابهای الکترونیکی برای مودیان اهمیت ویژهای پیدا کرده است. سازمان امور مالیاتی به مودیان فرصت اضافی برای ارسال و ثبت صورتحسابهای الکترونیکی در سامانه مودیان داده است
فرصت ارسال اظهارنامه مالیات بر ارزش افزوده بهار ۱۴۰۴
طبق آخرین بخشنامهها و تغییرات قانون مالیات بر ارزش افزوده، مودیان مالیاتی برای دوره بهار ۱۴۰۴، مهلت جدیدی برای ارسال اظهارنامه خود دارند. طبق آخرین دستورالعملها، مهلت ارسال اظهارنامه مالیات بر ارزش افزوده برای این دوره تا پایان ماه تیر ۱۴۰۴ تمدید شده است. این تمدید به دلیل مسائل فنی و مشکلات سامانه مودیان و همچنین مشکلاتی که برخی از مودیان در ارسال و ثبت صورتحسابهای الکترونیکی خود داشتند، در نظر گرفته شده است.
طبق بخشنامه سازمان امور مالیاتی، مودیانی که در این دوره اقدام به ارسال اظهارنامه مالیاتی خود نمایند، فرصت دارند تا1ماه پس از پایان فصل بهار، یعنی حداکثر تا تاریخ31 تیرماه ۱۴۰۴، اظهارنامه مالیاتی خود را ثبت کنند. این فرصت اضافی، امکان اصلاحات در صورتحسابهای الکترونیکی و رسیدگی به مشکلات سیستمی و فنی مودیان را فراهم میآورد.
توجه: ممکن است طی بخشنامههای آتی، این مهلت تمدید شود و مودیان میتوانند با توجه به تغییرات جدید، از فرصتهای بیشتر استفاده کنند.

1. چه تاریخ جدیدی برای تعلق مالیات بر ارزش افزوده در قانون جدید تعیین شده است؟
در قانون جدید مالیات بر ارزش افزوده، تاریخ تعلق مالیات بر ارزش افزوده به تاریخ صدور صورتحساب تغییر کرده است. این تغییر به ویژه برای پیمانکاران که ممکن بود تاریخ ارائه خدمات با تاریخ صدور صورتحساب فاصله داشته باشد، مفید است.
2. بخشودگی جرایم برای مودیانی که اظهارنامه را ارسال میکنند، شامل چه مواردی میشود؟
بخشودگی جرایم شامل جریمههای تأخیر در ارسال اظهارنامه و پرداخت مالیات میشود.
3. مهلت ارسال اظهارنامه مالیات بر ارزش افزوده دوره بهار ۱۴۰۴ تا کی تمدید شده است؟
طبق بخشنامهها، مودیان مالیاتی برای دوره بهار ۱۴۰۴ مهلت ارسال اظهارنامه مالیات بر ارزش افزوده را تا تاریخ31 تیر ۱۴۰۴ دارند.
4. چه تغییراتی در سامانه مودیان باید برای مودیان اعمال شود؟
با توجه به تغییرات جدید، تمامی مودیان موظف به ثبت صورتحسابهای خود در سامانه مودیان هستند. تاریخ ثبت صورتحساب در سامانه و تأیید آن توسط طرف مقابل، تاریخ تعلق مالیات بر ارزش افزوده خواهد بود.
5. آیا ارسال اظهارنامه از طریق روشهای دیگر غیر از سامانه مودیان امکانپذیر است؟
خیر، برای بهرهمندی از بخشودگی جرایم، مودیان باید اظهارنامه خود را تنها از طریق سامانه مودیان ارسال کنند و استفاده از روشهای دیگر پذیرفته نمیشود.
با توجه به تغییرات اعمال شده در قانون جدید مالیات بر ارزش افزوده و سامانه مودیان، مودیان باید نسبت به تاریخ تعلق مالیات، مهلت ارسال اظهارنامه و بخشودگی جرایم آگاهی کامل داشته باشند. همچنین، با توجه به تمدید مهلتها و تسهیلات جدید، مودیان میتوانند تکالیف خود را بهموقع و بدون نگرانی از جریمهها انجام دهند
دیدگاهتان را بنویسید