۰ تا ۱۰۰ آیین دادرسی مالیاتی
دادرسی مالیاتی چیست؟
دادرسی مالیاتی بدین گونه است که یک مودی برای اعتراض به برگ تشخیص مورد نظر مالیاتی و یا در زمینه وصول مالیات دست به کار شود. در کل دادرسی مالیاتی فرآیندی که یک مودی برای برگ تشخیص مالیاتی تا پرداخت برگ قطعی آن را باید طی کند.
دادرسی مالیاتی به دو دسته درون سازمانی و برون سازمانی تقسیم می شود و در مجموع ۷ مرحله برای رسیدگی مالیاتی وجود دارد.
هدف از دادرسی مالیاتی
بعد از اینکه مالیات تعیین شد، مودی می تواند با طی کردن فرآیند دادرسی مالیاتی ، توسط ممیز اداره مالیاتی، مالیات تعیین شده را کاهش دهد.
با وجود دادرسی مالیاتی می توان هزینه های غیر منطقی، ناعادلانه و پرداخت مالیات های که اضافه هستند را کاهش داد.
زمان انجام دادرسی مالیاتی
زمانی که برگ تشخیص مالیاتی به طور قانونی به دست مودی رسید و کارشناس امور مالیاتی مبلغ ایجاد شده را اعلام کرد ولی مورد قبول مودی نبود این امکان وجود دارد که حداکثر تا ۳۰ روز برای پیگیری و تحلیل این مورد پیش قدم شده و در راستای صفر تا صد دادرسی مالیاتی اعتراض خود را اعلام کنند.
مراحل دادرسی مالیاتی
مودیان برای حل اختلافات مالیاتی باید به اداره امور مالیاتی مراجعه کند. این فرآیند، شامل مراحلی همچون، پرونده مودی توسط یک مرجع رسیدگی و پس از قطعی شدن، اجرا می شود.
مراحل دادرسی درون سازمانی
دادرسی ادارای | هیات بدون حل اختلاف مالیاتی | هیات حل اختلاف مالیاتی تجدید نظر| شورای عالی مالیاتی| هیات حل اختلاف موضوع ماده ۲۱۶
ثبت نام در دوره مشاور مالیاتی در اصفهان
مراحل دادرسی برون سازمانی
هیات موضوع ماده ۲۵۱ مکرر | دیوان عدالت اداری
مرحله اول: دادرسی اداری ( ماده ۲۳۸)
هر برگ تشخیص باید دارای قانون مالیات های مستقیم باشد و شرایط ماده ۲۳۸ این قانون در آن ثبت شده باشد. لازم به ذکر است که پرونده های مالیاتی هر مودی منجر به صدور برگ تشخیص می باشد.
ماده ۲۳۸ مالیات های مستقیم: برگ تشخیص مالیات باید کاملا صحیح و متکی به دلایل کافی تنظیم شود. باید در برگ تشخیص فعالیت های مربوطه به صورت صریح برای مودی قید شود. افرادی که امضا کننده هستند، باید نام کامل و سمت خود را این برگ بنویسند.
در صورتی که مودی استعلام گرفت باید تمامی گزارشات برگ تشخیص به مودی داده شود و هرگونه توضیحی خواستند باید به او بدهند.
برای طی کردن مراحل دادرسی مالیاتی می بایستی اقدام به دریافت گزارش رسیدگی کنید تا پس از آن برگ تشخیص مالیاتی برای شما صادر شود. تا ۴۵ روز هم پس از ثبت اعتراض، فرصت مراجعه به ممیز کل مالیاتی و توافق وجود دارد.
زمانی که برگ تشخیص مالیاتی ابلاغ شد، اگر مودی اعتراضی به برگ تشخیص داشت باید اعتراضات خود را به صورت کتبی و سیستمی ثبت کند. مودی فقط ۴۵ روز زمان دارد تا اگر اعتراضی به این برگ تشخیص دارد را را به ثبت رساند.
حالات مختلف در مرحله توافق با ممیز کل مالیاتی
- رفع تعرض و توافق ها
- تعدیل مالیات و توافق
- عدم تعدیل مالیات توافق
- تعدیل مالیات و عدم توافق
- عدم تعدیل مالیات و عدم توافق
مهلت اعتراض به برگ تشخیص
زمان اعتراض به تمامی برگ تشخیص های مالیاتی به غیر از برگ مطالبه ارزش افزوده بدین گونه است که مودی حداکثر تا ۳۰ روز پس از تاریخ ابلاغ برگ تشخیص، فرصت دارد. اما برای برگ مطالبه ارزش افزوده تا ۲۰ روز بعد از ابلاغ برای اعتراض مودی آن فرصت باقیست.
اگر در زمان مقرر مودی برای اعتراض خود قدم بر ندارد، برگ تشخیص تبدیل به برگ قطعی مالیاتی می شود و دیگر نمی توان هیچگونه اعتراضی را به ثبت رساند. پس بهتر است ثبت اعتراضات را به روزای آخر به تعویق نرسانید.
مرحله دوم: هیات بدوی حل اختلاف مالیاتی
ممیز مالیاتی پس از دریافت دستور مدیر گروه مالیاتی، پرونده را به هیات حل اختلاف مالیاتی ارجاع می دهند و به طور حداکثری به مدت ۵ روز تعیین وقت از دبیر خانه اقدام می کنند. زمانی که تاریخ هیات را دریافت کردید، برگ دعوتی به هیات در سه نسخه تنظیم خواهد شد.
یک نسخه از برگ دعوت نامه که در آن ساعت، تاریخ و مکان را مشخص می کند باید به مودی تحویل داده شود. زمان حضور مودی در هیات حل اختلاف مالیاتی، توسط دبیرخانه این هیات به مودی ابلاغ می شود.
لازم به ذکر است که فاصله بین تاریخ اعلام شده و روز تشکیل جلسه هیات نباید کمتر از ۱۰ روز باشد، فقط زمانی بیش از ۱۰ روز مجاز است که مودی درخواست و هیات حل اختلاف به موافقت رسیده باشد. * روز ابلاغ و تشکیل جلسه جزء آن ۱۰ روز به حساب نمی آید. *
هیات بدوی، تجدید نظر و هیات ماده ۲۱۶ دارای ۳ عضو می باشند که برگرفته از:
- یک نفر نماینده سازمان امور مالیاتی
- یک نفر آن از میان قضات که می تواند از یک شخص بازنشسته یا شاغل حقوق دان باشد
- یک نفر نماینده اتاق بازرگان، اتاق اصناف ایران، جامعه مشاوران رسمی مالیاتی ایران و… را به مدت سه سال منصوب می کنند.
مرحله سوم: هیات حل اختلاف مالیاتی تجدید نظر
اگر مودی یا مامور تشخیص مالیاتی به رای هیات بدوی اعتراضی داشته باشند باید ۲۰ روز بعد از تاریخ ابلاغ رای به مودی اعتراضات خود را به ثبت رساند. مودی می تواند در صورت اعتراض به رای بدوی، باید شخص مودی فرم تبصره یک ماده ۲۴۷ قانون مالیات های مستقیم را تکمیل کنند و در فرم مربوطه باید یادداشت کنند که چه میزان از مالیات ها را قبول دارند.
میزان مالیات در این فرم نمی تواند کمتر از مالیات ابزاری در اظهارنامه مودی باشد. همچنین سازمان امور مالیاتی موظف به وصول کردن میزان مالیات هایی است که مودی آن را قبول دارد. زمانی که ترتیب پرداخت آن داده نشده باشد هیات تجدید نظر، تشکیل نخواهد شد.
مرحله چهارم: شورای عالی مالیاتی
مودی بعد از صدور رای از سمت هیات تجدید نظر، می تواند نسبت به رای صادر شده اعتراض خود را بیان کنند. این اعتراض مذکور مانع از صدور قطعی نخواهد شد و مودی مکلف به پرداخت یا سپردن تضمین می باشد تا اعتراض آن در شورای مالیاتی مطرح شود.
پرونده مذکور بدون توجه به ماهیت، توسط شورای عالی مالیاتی مورد تحلیل و بررسی قرار می گیرد. اگر این شورا رای هیات حل اختلاف را قبول کند، مودی می تواند در چرخه دادرسی مالیاتی شکایت را به ثبت رساند. اگر شورا عالی، رای هیئت حل اختلاف را قبول نکند، پرونده برگردانده و یا به یک شعبه دیگر حل اختلاف ارسال می گردد.
مرحله پنجم: هیات موضوع ماده ۲۱۶ قانون مالیات های مستقیم
اگر مودی در زمینه اجرائی اعتراضی داشته باشد و یا معتقد باشد که مالیات را به اشتباه برای آن بریده باشند و یا ادعا کند که برگ تشخیص مالیاتی به درستی به آن ابلاغ نشده، می تواند در زمان مقرر به برگ تشخیص مالیات اعتراض کند. اگر زمان اعتراض تمام شده باشد، در نهایت برگ قطعی مالیاتی برای مودی صادر خواهد شد.
ماده ۲۱۶
مرجع رسیدگی به شکایات ناشی از اقدامات اجرایی راجع به مطالبات دولت از اشخاص اعم از حقیقی یا حقوقیکه طبق مقررات اجرایی مالیاتها قابل مطالبه و وصول میباشد هیأت حل اختلاف مالیاتی خواهد بود. به شکایات مزبور به فوریت و خارج از نوبت رسیدگی و رأی صادر خواهد شد. رأی صادره قطعی و لازمالاجراء است.
مرحله ششم: هیات موضوع ماده ۲۵۱ مکرر
اگر مالیات قطعی شده و به هیچ عنوان مودی نتواند به آن اعتراضی کند، یک راه برای مودی باقی می ماند، شخص مودی می تواند به استناد غیرعادلانه بودن مالیات و مستند به مدارک مثبته، تقاضا اعتراض را به هیات بدهد.
مهلت اعتراض ماده ۲۵۱ مکرر
در ماده ۲۵۱ مکرر قانون مالیات های مستقیم، هیچ صحبتی در خصوص مهلت اعتراض به مالیات های قطعی وجود ندارد.
مرحله هفتم: دیوان عدالت ادارای
دیوان عدالت اداری، آخرین مرحله دادرسی مالیاتی است که تا مرحله هیات حل اختلاف ماده ۲۱۶ دادرسی مالیاتی ، رسیدگی به پرونده سازمانی می باشد و در دیوان عدالت این پرونده را وارد سیستم قضایی می کنند.
این مقرارت حاکم بر سیستم قضایی و تفاوت های ساختاری را با سازمان امور مالیاتی دارند. مودی هم می تواند با کمک وکیل دادگستری در این شکایت کمک بگیرد. مودی تا سه ما پس از صدور این هیئت سه نفری اقتصاد، زمان دارد تا شکایات مربوطه را به دیوان عدالت اداری اعلام کند.
دیدگاهتان را بنویسید