صفر تا صد مالیات دستگاه کارتخوان
محاسبه مالیات کارتخوان یکی از دغدغه های اصلی کسبه و فعالان اقتصادی است و ممکن است سوالاتی برایتان پیش آید که به دستگاه کارت خوان (POS) چند درصد مالیات تعلق می گیرد؟ منظور از تشکیل پرونده برای مالیات دستگاه کارتخوان چیست؟ فرمول محاسبه مالیات کارتخوان ۱۴۰۲ به چه نحوی است؟
مالیات دستگاه کارتخوان یکی از انواع مالیاتهای جدیدی است که از سوی دولت لازم الاجرا شده است. بنابراین تمام کسانی که از دستگاه کارتخوان استفاده میکنند باید نسبت به پرداخت مالیات اقدام کنند. فقط برخی از کسب و کارها از مالیات دستگاه پوز معاف هستند که البته سایر مالیات ها مانند عملکرد سالانه برای آنها وجود دارد. اما آیا به طور دقیق میدانید که نحوه محاسبه مالیات بر چه اساسی است و درصدهای آن به چه صورت میباشند؟
اگر جزو کسانی هستید که هنوز فرار مالیاتی دارند و از روشهای گوناگونی برای عدم پرداخت مالیات استفاده میکنند باید نکتهای را بدانید. این نکته مربوط به سیاست جدید اقتصادی دولت سیزدهم است که مبنای آن بر اساس مالیات است. یعنی در سال گذشته حدود ۸۵ درصد از بودجه از مالیات تامین شد و مابقی آن نیز در سال آینده کامل خواهد شد.
چرایی الزام به پرداخت مالیات کارتخوان
جلوگیری از فرار مالیاتی
پیش از رواج کارتخوان، بسیاری از مبادلات بهصورت نقدی انجام میشد و ارقام واقعی فروش برای سازمان امور مالیاتی مشخص نبود. اکنون تراکنشهای الکترونیک سند محکمی از درآمد واقعی هر کسبوکار است.
عدالت مالیاتی
زمانی که فروش یک کسبوکار به شکل دقیق ثبت میشود، مالیات متناسب با درآمد واقعی آن واحد صنفی تعیین خواهد شد و این به توزیع عادلانه بار مالیات کمک میکند.
شفافیت اقتصادی
دولتها برای برنامهریزیهای کلان اقتصادی نیازمند اطلاعات دقیق از جریان درآمدها و هزینهها هستند. پرداخت الکترونیک یکی از مهمترین منابع اطلاعاتی در این زمینه است.
نحوه محاسبه مالیات دستگاه کارتخوان و پوز به چه صورت است؟
مالیات دستگاه کارتخوان از سال ۱۳۹۸ توسط مجلس تصویب شد. قانون اخیر تحت عنوان قانون پایانه های فروشگاهی و سامانه مودیان به بانک مرکزی ابلاغ شد. مطابق با این قانون هر کسی که از دستگاه کارتخوان استفاده میکند باید اطلاعات آن را در سامانه مودیان ثبت کند. با توجه به این که در جمله ی بالا گفتیم: “هر کسی”، باید بدانید که فرقی میان اشخاص حقیقی و حقوقی در پرداخت مالیات وجود ندارد.
یعنی هم اشخاص حقیقی و هم اشخاص حقوقی که از پز استفاده می کنند مکلف به پرداخت مالیات هستند؛ ولی نوع و میزان مالیات آنها با یکدیگر متفاوت است. شاید این سوال برای بعضی از خوانندگان گرامی به وجود آید که: چگونه میتوانم دستگاه پوز بگیرم؟ گرفتن دستگاه پوز و امکان اتصال دائمی آن به سیستم بانکی منوط به تشکیل پرونده مالیاتی است.
اساساً مالیات دستگاه کارتخوان فقط به جهت شفافیت در کسب و کار است. یعنی تمام گردش مالی یک کسب و کار که از طریق کارتخوان میباشد برای اداره مالیاتی مشخص می شود. سپس اداره مالیاتی با توجه به این میزان گردش اقتصادی و به همراه اظهارنامه مالیاتی، بررسیهای لازم را انجام میدهد. توجه داشته باشید که اظهارنامه باید در مهلت قانونی یعنی قبل از تیرماه ارسال شود.
نکته دیگری که در نحوه محاسبه مالیات باید بدانید این است که تمام تراکنش ها به منزله فروش است. بنابراین به محض انجام تراکنش در دستگاه پوز، شما مکلف به پرداخت مالیات هستید. موضوع اخیر دارای ضمانت قانونی است و اداره امور مالیاتی هرگونه تراکنش را به عنوان مبنای مالیات در نظر خواهد گرفت.
نحوه استعلام مالیات دستگاه کارتخوان به چه صورت است؟
مالیات دستگاه پوز بر اساس اطلاعاتی که بانک مرکزی دارد محاسبه میشود. یعنی شخصی که دستگاه پوز دارد یا به اصطلاح مودی به هر تعدادی که دستگاه کارتخوان برای مشاغل مختلفش که داشته باشد باید مالیات دهد. به یاد داشته باشید که تمام اطلاعات مربوط به کارتخوانهایتان را بانک مرکزی به اداره امور مالیاتی ارسال کرده است.
بنابراین هرگونه فرار مالیاتی و یا ارائه اطلاعات غلط به سازمان مالیاتی امکان ناپذیر است. همچنین نکته دیگری که باید در مورد استعلام مالیاتی کارتخوان ها بدانید این است که فقط مربوط به حساب های مالیاتی نخواهند بود. یعنی علاوه بر حساب دستگاه پوز امکان بررسی حسابهای شخصی تان نیز وجود دارد. این امکان، کاملا قانونی است و بر اساس ماده ۱۶۹ مکرر قانون مالیاتهای مستقیم میباشد.
مالیات دستگاه کارتخوان همانگونه که گفتیم میتواند بر اساس حساب های شخصیتان نیز باشد. یعنی استعلام مالیاتی در صورتی که لازم باشد از حساب های شخصیتان نیز انجام میگیرد و بر حسب گردشهای مالی شغلی، مالیات خواهید داد. بنابراین حواستان باشد که نصب شماره کارت از حساب شخصی بر روی کسب و کارها نمیتواند راهکار خوبی برای فرار مالیاتی باشد.
نکته دیگر در مورد استعلام مالیات این است که میتواند تا ۵ سال به عقب برگردد. یعنی اگر مودی حساب هایی را به طور غلط معرفی کند و یا اطلاعات گمراه کننده ارائه کند، امکان بازگشت وجود دارد. این بازگشت تا ۵ سال قبل از تاریخ اظهارنامه امکانپذیر است. اما به یاد داشته باشید که این بازگشت، الزامی نیست و در برخی موارد انجام میشود. نکته دیگر اینکه، تراکنش ها مبنای محاسبه مالیات قرار خواهند گرفت.
کدام تراکنشهای کارتخوان مشمول مالیات میشوند؟
طبق قانون پایانههای فروشگاهی و سامانه مودیان، کلیه تراکنشهایی که از طریق دستگاههای کارتخوان (ثابت یا سیار) یا هر ابزار الکترونیکی دیگری (شامل درگاههای پرداخت اینترنتی) صورت میگیرد، جزو درآمد کسبوکار تلقی میشود؛ بهجز مواردی که قانونگذار برای برخی کسبوکارها یا برخی تراکنشها معافیت قائل شده باشد.
بر اساس بند ج ماده ۱ این قانون، تمامی صاحبان مشاغل (شامل اشخاص حقیقی و حقوقی) که مشمول فصلهای چهارم و پنجم باب سوم قانون مالیاتهای مستقیم هستند، باید اطلاعات تراکنشهای خود را از طریق پایانه فروشگاهی به سامانه مودیان منتقل کنند. این الزام شامل طیف وسیعی از مشاغل میشود:
فروشگاههای خردهفروشی
عمده فروشان و بنکداران
توزیعکنندگان کالاهای وارداتی یا داخلی
کلیه واردکنندگان و صادرکنندگان کالا و خدمات
شرکتهای خدماتی (مثلاً تاکسیهای اینترنتی که از طریق اپلیکیشن مبالغ را کسر میکنند)
تفاوت کارتخوان سیار و ثابت در نحوه مالیات
کارتخوان سیار (GPRS) و کارتخوان ثابت (که عمدتاً با خط تلفن یا کابل LAN به اینترنت متصل میشود) از منظر ارتباط با سامانه مالیاتی هیچ تفاوتی ندارند. یعنی چه شما از دستگاه پوز سیار استفاده کنید، چه از پوز ثابت یا حتی کارتخوان لمسی، در نهایت همهی تراکنشهای انجامشده از طریق این پایانهها به شکل مشترک در بانک مرکزی ثبت میشود و در اختیار سازمان امور مالیاتی قرار میگیرد. بنابراین:
نوع دستگاه روی نرخ مالیات اثر ندارد
برخلاف برخی تصورات، کارتخوان سیار مالیات جداگانه یا درصد مالیاتی بالاتری نسبت به کارتخوان ثابت ندارد. همه دستگاههای پوز از یک قاعده پیروی میکنند.
محاسبه مالیات بر اساس درآمد شغلی است
صرفنظر از ثابت یا سیار بودن کارتخوان، مالیات بر مبنای مجموع درآمدها (از جمله تراکنش پوز) و کسر هزینههای قابل قبول محاسبه میشود.
بیشتر بخوانید: گروه بندی مشاغل مالیاتی
منظور از تشکیل پرونده برای مالیات دستگاه کارتخوان چیست؟
تشکیل پرونده مالیات دستگاه کارتخوان بر اساس قانون است. یعنی تمام کسب و کارها و هر شخصی که از دستگاه پوز استفاده میکند باید پرونده مالیاتی تشکیل دهد. مجلس، ضمانت اجرای لازم برای عدم تشکیل پرونده مالیاتی را قطع دستگاه پوز قرار داده است. یعنی بانک مرکزی مکلف است هر دستگاهی که دارای پرونده مالیاتی در اداره مالیات نمیباشد را قطع کند.
برای تشکیل پرونده باید به سایت اداره امور مالیاتی مراجعه کنید. معمولا از طریق دفاتر خدمات اینترنتی میتوانید به پرتال اداره امور مالیاتی مراجعه کنید و تشکیل پرونده دهید. برای تشکیل پرونده باید نوع شغل خود را انتخاب کنید که مطابق قانون، تمام مشاغل به سه دسته تقسیم شده اند. این سه دسته عبارتند از: خدماتی، بازرگانی و تولیدی.
در زمان تشکیل پرونده مالیات دستگاه کارتخوان باید نکته ای را بدانید. این نکته مربوط به شماره حسابی است که به عنوان منبع مالی دستگاه کارتخوان محسوب می شود. به یاد داشته باشید که هر شماره حسابی که به اداره امور مالیاتی اعلام میکنید به عنوان حساب مالیاتی شما محسوب میشود.
در نتیجه هر نوع گردش مالی که در آن انجام شود، هرچند شخصی و یا تحت عنوان قرض نیز باشند، مبنای مالیات قرار خواهند گرفت. مثلاً فرض کنید که کسب و کار همسایه تان، مشاور املاک است و از کارتخوان شما برای انجام معامله استفاده میکند. حال در صورتی که میزان رقم معامله از یک میلیارد تا ۱۰۰ میلیارد باشد، این مبلغ برای شما گردش اقتصادی محسوب میشود و مبنای مالیات قرار خواهد گرفت.
مالیات کارتخوان چقدر است؟ (نرخ ۱۴۰۳ و فرمول محاسبه)
مالیات کارتخوان همان مالیات بردرآمد اصناف است که در ماده ۱۳۱ قانون مالیاتهای مستقیم تعریف شده. بنابراین در سال ۱۴۰۳، برای اشخاص حقیقی به شرح زیر تعیین میشود:
- ۱۵ درصد برای درآمد مشمول مالیات سالانه تا ۲ میلیارد ریال (۲۰۰ میلیون تومان).
- ۲۰ درصد برای مازاد ۲ میلیارد ریال تا ۴ میلیارد ریال (۴۰۰ میلیون تومان).
- ۲۵ درصد برای مازاد ۴ میلیارد ریال (بالای ۴۰۰ میلیون تومان).
تبصره مهم: طبق اصلاحیه ماده ۱۳۱، اگر شخص حقیقی در سال جاری، ۱۰ درصد درآمد بیشتری نسبت به سال قبل اظهار کند و بدهی مالیاتی سال پیش را هم تسویه کرده باشد، میتواند تا ۵ واحد درصد تخفیف در نرخ مالیات دریافت کند.
برای اشخاص حقوقی طبق آخرین قوانین موجود، نرخ ثابت ۲۵ درصد بر درآمد مشمول مالیات اعمال میشود؛ البته ممکن است در آینده اصلاحاتی رخ دهد که باید پیگیری شود.
تفاوت کارمزد کارتخوان و مالیات کارتخوان
برخی ممکن است مفهوم کارمزد را با مالیات اشتباه بگیرند:
- کارمزد کارتخوان: مبلغی است که به ازای هر تراکنش، توسط بانک یا شرکت ارائهدهنده خدمات پرداخت (PSP) دریافت میشود و مستقیماً به شبکه بانکی تعلق میگیرد.
- مالیات کارتخوان: مالیات بردرآمد نهایی کسبوکار است که براساس مجموع تراکنشهای الکترونیکی و سایر درآمدها محاسبه و به سازمان امور مالیاتی پرداخت میشود.
برای اطلاعات بیشتر در زمینه مباحث مالیاتی می توانید در دوره مشاور مالیاتی شرکت کنید.
مشاغل معاف از مالیات کارتخوان
هرچند استفاده از پایانه فروشگاهی (کارتخوان) برای همه مشاغل اجباری است، اما برخی از آنان بر اساس قوانین جاری کشور، معافیت مالیاتی دارند یا مالیات صفر درصد برایشان منظور میشود. بخشی از این موارد بهصورت دائمی تعریف شدهاند و بخش دیگری ممکن است در بازههای زمانی خاص یا تا سقف درآمد معینی معافیت داشته باشند.
برخی از مهمترین مشاغل معاف از مالیات کارتخوان:
- نانواییها
- سوپرمارکتها (تا سقف درآمد مشخص، مثلاً ۳۹ میلیون و ۶۰۰ هزار تومان در نمونهای از مقررات گذشته یا ۱۴۴ میلیون تومان در قانون جدید؛ بسته به هر سال متغیر است)
- داروخانهها و مراکز خدمات درمانی
- جایگاههای سوخت (دستی و اتوماتیک)
- روزنامهفروشیها
- فروشگاههای کتاب و محصولات رسانهای
- مدارس و آموزشگاههای فنیوحرفهای
- مؤسسات خیریه
- دفاتر خدمات مخابراتی
- شرکتهای دانشبنیان (سطح فناوری ۱)
- حملونقل درونشهری (مانند تاکسیها)
- باشگاهها و موسسات ورزشی (در برخی شرایط)
- اشخاص و شرکتهای صادرکننده محصولات غیرمعدنی و نفتی
کد مالیاتی (شناسه یکتا) چیست و چرا باید دریافت کنیم؟
برای فعالسازی دستگاه کارتخوان (سیار یا ثابت)، کلیه صاحبان کسبوکار موظفاند که کد مالیاتی یا همان شناسه یکتا دریافت کنند. این کد دهرقمی که گاه به آن کد رهگیری مالیات کارتخوان نیز گفته میشود، نشاندهنده ثبت اطلاعات شغلی شما در سامانه امور مالیاتی است.
نحوه لغو مالیات دستگاه کارتخوان به چه صورت است؟
لغو مالیات دستگاه کارتخوان به یک شیوه انجام میگیرد. زمانی است که مودی به طور کلی تمایلی به استفاده از کارتخوان ندارد. یعنی کسب و کار خویش را تعطیل کرده و به دستگاه پوز احتیاجی ندارد. در این صورت باید کد مالیاتی خویش را ببندید. یعنی در مرحله اول، دستگاه پوز را خاموش کرده و سپس به اداره مالیاتی مراجعه کنید.
همچنین به یاد داشته باشید که اگر میخواهید شغل خود را تغییر دهید باید این تغییر را در سامانه امور مالیاتی لحاظ کنید. یعنی فرض کنید کسی که فرش فروشی داشته است بخواهد مغازه را تبدیل به یک کافه رستوران کند. در این حالت حتماً باید تغییر شغلی خود را در سامانه امور مالیاتی اعمال کنید.
منظور از کد مالیات دستگاه کارتخوان چیست؟
کد مالیات دستگاه کارتخوان یکی از مسائل مهم مالیاتی است. موضوع اخیر برای بسیاری از کسب و کارها محل سوال است و نکات مهمی را درباره ی آن خواهیم گفت. اولین مسئله این است که آیا امکان تفاوت مالکیت دستگاه و حساب مالیاتی وجود دارد؟ یعنی دستگاه کارتخوان متعلق به یک کسب و کار است ولی توسط یک شخص یا کسب و کار دیگری استفاده می شود.
حال سوال اینجاست که آیا هر دو نفر نیازمند تشکیل پرونده و گرفتن کد مالیاتی هستند؟ مثلاً فرض کنید آقای برون که دارای جواز کسب نیست، دستگاه کارتخوان آقای فرهود که دارای جواز کسب است و مغازه ای نیز دارد را بگیرد. پاسخ این است که از لحاظ سازمان امور مالیاتی هر کس که حساب دستگاه پز به نام او است، مشمول مالیات خواهد بود.
مالیات دستگاه پوز دقیقاً مطابق نوع شغلی که برای دستگاه در سامانه مالیات تعریف کردهاید محاسبه خواهد شد. اما در مثال بالا یعنی آقای برون که هیچ نوعی از دستگاه کارتخوان را ندارد، از جهت پوز مالیات نخواهد داشت. اما در صورتی که برای جواز کسب و کار خویش کد مالیاتی داشته باشد، از جهت حساب مالیاتی باید مالیات بپردازد. فقط وجود دستگاه پوز به معنای شفافیت کامل هر کسب و کار است. بنابراین وجود یا عدم وجود پز باعث فرار مالیاتی نمی شود.
کد مالیاتی دستگاه کارتخوان دقیقاً همان پرونده ای است که شما در سازمان مالیاتی تشکیل داده اید. حواستان باشد که این کد از هر طریق معاملاتی قابل مبنا قرار گرفتن برای مالیات است. یعنی به محض تشکیل پرونده و دریافت کد، شما مشمول پرداخت مالیات هستید.
کد مالیاتی (شناسه یکتا) چیست و چرا باید دریافت کنیم؟
برای فعالسازی دستگاه کارتخوان (سیار یا ثابت)، کلیه صاحبان کسبوکار موظفاند که کد مالیاتی یا همان شناسه یکتا دریافت کنند. این کد دهرقمی که گاه به آن کد رهگیری مالیات کارتخوان نیز گفته میشود، نشاندهنده ثبت اطلاعات شغلی شما در سامانه امور مالیاتی است.
چرا باید این کد را دریافت کنیم؟
- قانون پایانههای فروشگاهی و سامانه مودیان الزام کرده است که هر شخص حقیقی یا حقوقی برای اتصال به سامانه مالیاتی، شناسه یکتا دریافت نماید.
- بدون این کد، شرکت ارائهدهنده خدمات پرداخت (PSP) اجازه فعالسازی کارتخوان را نخواهد داشت.
- نداشتن کد مالیاتی برای کارتخوان، معادل عدم شناسایی درآمد در سامانه مالیاتی و در نهایت احتمال غیرفعالسازی دستگاه و جریمه است.
نحوه دریافت کد رهگیری مالیاتی
- ثبتنام در سامانه tax.gov.ir
- ورود اطلاعات شغلی، شخصی و صنفی
- پس از تکمیل موفقیتآمیز، سامانه یک شناسه دهرقمی به شما اختصاص میدهد
- پیامکی نیز از سوی سامانه مالیاتی حاوی اطلاعات مربوطه برایتان ارسال خواهد شد
کدام مشاغل مشمول مالیات برای دستگاه های کارتخوان می شوند؟
مالیات دستگاه کارتخوان برای تمام اشخاصی که از کارتخوان استفاده میکنند محاسبه خواهد شد. بنابراین تمام مشاغلی که از دستگاه استفاده می کنند مشمول مالیات خواهند شد مگر مواردی که به حکم قانون استثنا شده اند. نکته دیگر که ذکر کردن آن لازم است مربوط به نوع دستگاه پوز میشود.
یعنی هر نوع دستگاهی که داشته باشید چه با سیم و چه بدون سیم، تفاوتی در پرداخت مالیات ایجاد نخواهد کرد. بنابراین قانون به گروه بندی مشاغل مالیاتی خاصی اشاره کرده است که موظف به پرداخت مالیات هستند. فقط برخی از مشاغل از کارمزد دستگاه کارتخوان معاف هستند.
لازم است بدانید که این معافیت فقط برای دارنده دستگاه است و بانک پذیرنده به جای دارنده دستگاه باید آن را پرداخت کند. برخی از مشاغل که معاف از پرداخت کارمزد کارتخوان هستند عبارتند از: نانواییها، سوپرمارکتها، فروشگاههای کتاب و سایر موارد.
مالیات کارتخوان چند درصد است؟
نحوه محاسبه مالیات دستگاه کارتخوان بر حسب سود سالانه است. بنابراین تمام تراکنش هایی که توسط دستگاه انجام شده اند مدنظر قرار خواهند گرفت. اجازه دهید با ذکر کردن یک مثال توضیحات بیشتری به شما بدهیم. فرض کنید یک کسب و کار در طول یک سال توانسته تراکنش های زیادی انجام دهد و جمعاً یک میلیارد تومان میزان کل تراکنش او بوده است.
در این صورت باید تمام کسورات از این مبلغ کسر شوند و سپس سود باقیمانده ی آن، مبنای مالیات خواهد بود. حال هر کسب و کار بر حسب کسوراتی که دارد مبلغ های متفاوتی را از عملکرد سالانهاش کسر خواهد کرد. مطابق قانون اگر سود هر کسب و کار تا سقف ۳۵ میلیون و ۶۰۰ هزار تومان باشد معاف از مالیات خواهد بود.
مالیات دستگاه پوز برای افرادی که بیش از ۳۵ میلیون و ۶۰۰ هزار تومان سود شغلی دارند به سه شیوه است. شیوه اول برای کسانی است که سود شغلی آنها بیش از ۳۵ میلیون و ۶۰۰ هزار تومان تا سقف ۵۰ میلیون تومان است. در حالت اخیر شما باید ۱۵ درصد از سود کسب و کار خود را مالیات دهید. حالت دوم مربوط به زمانی است که از ۵۰ میلیون تا ۱۰۰ میلیون تومان از کسب و کارتان سود کسب کرده اید.
در حالت اخیر باید ۲۰ درصد از سود سالانه را مالیات دهید. شیوه سوم نیز مربوط به زمانی است که سود شما بیش از ۱۰۰ میلیون تومان است که مکلف به پرداخت ۲۵ درصد از آن هستید.
نحوه تشکیل پرونده مالیاتی و ثبت کارتخوان در سامانه مودیان
تشکیل پرونده مالیاتی نخستین گام برای ثبت قانونی کسبوکار و استفاده از دستگاه کارتخوان است. اگر تا به حال پرونده مالیاتی نداشتهاید، گامهای زیر را دنبال کنید:
1. ورود به سامانه الکترونیکی سازمان امور مالیاتی
نشانی: my.tax.gov.ir
اگر تاکنون ثبتنام نکردهاید، گزینه “ثبتنام الکترونیکی” را انتخاب کنید.
2. تکمیل اطلاعات هویتی و شغلی
شماره ملی (برای اشخاص حقیقی) یا شناسه ملی (برای اشخاص حقوقی)
مجوز صنفی (در صورت وجود)
نشانی و کدپستی واحد صنفی
نوع فعالیت (خدماتی، بازرگانی، تولیدی و …)
3. ایجاد پروفایل مالیاتی
پس از تأیید اطلاعات، یک پروفایل کاربری خواهید داشت که با نام کاربری (کد ملی) و رمز عبور وارد آن میشوید.
4. ثبت حساب بانکی و دستگاههای کارتخوان
در بخش «ساماندهی پذیرندههای بانکی» یا «مدیریت دستگاههای کارتخوان»، میتوانید مشخصات همه کارتخوانهای متعلق به خود را وارد کنید.
با کلیک روی گزینه «الصاق به پرونده»، کارتخوان(های) موردنظر به پرونده مالیاتی شما متصل خواهد شد.
5. اتصال سیستمی به بانک مرکزی
پس از ثبت مشخصات کارتخوان، شرکت PSP یا بانک مربوطه اطلاعات شما را به بانک مرکزی منعکس میکند و از آنجا، گزارش تراکنشها در دسترس سازمان مالیاتی قرار میگیرد.
نکته: اگر کسبوکار شما قبلاً در سامانه مودیان ثبت شده، کافی است از منوی اصلی، گزینه «ثبت دستگاه پوز جدید» یا «الصاق پذیرنده به پرونده» را بزنید و شماره سریال دستگاه و اطلاعات بانکی را تکمیل نمایید.
نمونه محاسبه مالیات کارتخوان در مبالغ مختلف
برای درک بهتر نرخ مالیات کارتخوان، به مثالهای زیر توجه کنید. فرض میکنیم شخص حقیقی بهصورت سالانه از طریق کارتخوان و سایر روشهای دریافت، مبلغی درآمد دارد. طبق ماده ۱۳۱، مراحل بررسی به این صورت است که ابتدا باید سقف معافیت و سپس درآمد مشمول مالیات مشخص شود.
- اگر سقف معافیت سالانه (فرضی برای مثال) ۱۴٫۴ میلیون تومان باشد، مابقی در نرخ ۱۰ یا ۱۵ درصد قرار میگیرد.
- اگر این مبلغ زیر سقف معافیت باشد، شخص مالیاتی نمیپردازد؛ در غیر این صورت، طبق پلکان ۱۵٪ یا ۲۰٪ حساب میشود (بسته به سال و آییننامه مربوطه).
- اگر سقف معافیت ۱۴٫۴ میلیون تومان باشد، مبلغ مازاد مشمول مالیات (۱۲۰-۱۴٫۴=۱۰۵٫۶) خواهد بود.
- بسته به پلکان در آن سال، درصدها اعمال میشود. اگر مثلاً تا ۲۰۰ میلیون تومان ۱۵٪ باشد، آن مبلغ × ۱۵٪ = میزان مالیات.
تا سقف مقرر با درصد ۱۵٪، مازاد ۲۰۰ تا ۴۰۰ میلیون تومان با ۲۰٪ و بالاتر از ۴۰۰ میلیون تومان با ۲۵٪ حساب میشود
به مازاد ۴۰۰ میلیون، ۲۵٪ تعلق میگیرد.
یادآوری: این اعداد نمونه هستند و هرسال نرخ معافیت پایه تغییر میکند. بنابراین همیشه باید به آخرین دستورالعمل سازمان امور مالیاتی مراجعه کرد.
مزایای مالیات کارتخوان برای کسبوکارها و اقتصاد کشور
اگرچه الزام به ثبت کارتخوان و پرداخت مالیات ممکن است در ابتدا برای برخی چالشبرانگیز باشد، اما مزایای متعددی دارد:
دریافت تسهیلات بانکی
شفافیت درآمدی به بانکها کمک میکند تا رتبه اعتباری شما را ارتقا دهند؛ درنتیجه احتمال اخذ وام یا تسهیلات افزایش مییابد.
مدیریت بهتر گردش مالی
ثبت تراکنشها بهصورت الکترونیک، امکان تحلیل دقیق فروش، برنامهریزی موجودی انبار و مدیریت نقدینگی را تسهیل میکند.
دریافت تسهیلات بانکی
کاهش ریسک حمل پول نقد استفاده از کارتخوان میزان خطر سرقت پول نقد را کاهش میدهد.
همگامی با کسبوکارهای مدرن
امروزه مشتریان بیشتر تمایل دارند از ابزارهای پرداخت الکترونیک استفاده کنند؛ نصب کارتخوان، یک مزیت رقابتی مهم محسوب میشود.
توسعه زیرساختهای عمومی
مالیاتی که دولت دریافت میکند، منبعی برای ارائه خدمات عمومی نظیر آموزش، بهداشت، رفاه اجتماعی و پروژههای عمرانی محسوب میشود.
فرمول محاسبه مالیات کارتخوان ۱۴۰۲
فرمول محاسبه مالیات دستگاه کارتخوان دقیقاً مطابق با هر تراکنش خواهد بود. یعنی هر تراکنشی که در دستگاه پوز متعلق به کسب و کار انجام شود به منزله فروش خواهد بود. شاید برایتان این سوال مطرح شود و بپرسید که: دستگاه پوز متعلق به من است ولی جواز کسب و کار متعلق به فرد دیگری است. حال مسئله اینجاست که آیا هر دو باید مالیات بپردازیم؟
سوال اخیر شبیه به سوالی است که در پاراگراف قبلی مطرح کردیم. در اینجا نیز فردی که دارای دستگاه کارتخوان است الزاماً باید مالیات بدهد. فردی که جواز کسب و کار به نام او است در صورتی که کد مالیاتی دارد باید مالیات بدهد. نکته دیگری که باید توجه کنید مربوط به زمانی میشود که پیامک قطع دستگاه برای شما ارسال میشود. یعنی امکان دارد که فردی پیامک دریافت کند و پس از آن فوراً دستگاه را قطع کند.
حال سوال اینجاست که فرمول محاسبه مالیات دستگاه کارتخوان برای فرد اخیر به چه صورت است؟ تا زمانی که اداره امور مالیاتی، اطلاعات مربوط به حساب تمام مودیان و کسب و کارها را دارد هیچ نوع فرار مالیاتی صورت نخواهد گرفت. یعنی مالیات مدت زمانی که از کارتخوان استفاده کرده اید ولی کد مالیاتی برای آن نگرفتید، بر حسب معاملات عرفی و تراکنش ها خواهد بود.
بنابراین تمام تراکنشهای حساب های مالیتان، مبنای محاسبه مالیات در زمانی است که شما کد مالیاتی دستگاه کارتخوان ندارید. حواستان باشد که امکان دارد علاوه بر حساب کسب و کار، حساب های شخصیتان نیز بررسی شوند. یعنی در صورتی که سازمان امور مالیاتی لازم بداند میتواند حساب های شخصی و کسب و کار شما را تا ۵ سال قبل از تاریخ پرداخت مالیات بررسی کند.
دیدگاهتان را بنویسید