اقلام مشمول و معاف از بیمه تامین اجتماعی
اقلام مشمول و معاف از بیمه
سازمان تامین اجتماعی در قبال مبلغی که از فرد بیمه شونده دریافت می کند بیمه شونده را مشمول دریافت خدماتی می نماید ، که این خدمات بستگی به پرداخت فرد بیمه شونده دارد همه ی ما چه در مقام کارگر چه در مقام کارفرما باید بدانیم که در مقابل حق بیمه ای که پرداخت می کنیم چه اقلامی مشمول بیمه و چه اقلامی معاف از بیمه می باشد . برای اینکه متوجه شویم سازمان تامین اجتماعی تا چه میزان از ما حمایت می کند و اقلام مشمول بیمه و معاف از بیمه را بشناسیم تا انتهای این مقاله همراه ما باشید :
اقلام معاف از بیمه
بازخرید ایام مرخصی
کمک عائله مندی ( حق اولاد )
هزینه سفر و ماموریت فوق العاده
عیدی (حداکثر مصوب اداره کار )
مزایای که برای پایان کار پرداخت می شود ( حق سنوات )
حق شیر
کمک هزینه مسکن و بن خوار بار در ایام بارداری
نهضت سواد آموزی
حق تضمین
خسارت های مربوط به اخراج کار
پاداش افزایش تولید
- باز خرید ایام مرخصی : اگر کارگر از میزان مرخصی استحقاقی خود استفاده نکرده باشد میتواند نسبت به دریافت مبلغ بازخرید خود از کارفرما اقدام کند و این مبلغ جزوه اقلام مشمول بیمه نبوده و نباید بابت آن حق بیمه ای پرداخت کند.
کمک عائله مندی یا همان حق اولاد جزو اقلام مشمول بیمه نیست به شرطی که طبق ماده 86 قانون تامین اجتماعی باشد .
قانون ۸۶ تامین اجتماعی : فرد بیمه شده باید ۷۲۰ روز سابقه بیمه داشته باشد دوم اینکه فرزندان او زیر ۱۸ سال باشد اگر فرزند بالای ۱۸ هم باشد باید مشغول به تحصیل باشد یا معلولیت ذهنی و جسمی داشته باشد .
هزینه سفر و ماموریت فوق العاده : پرداخت حق ماموریت جزو اقلام مشمول بیمه نبوده و هزینه حق ماموریت به ازای هر روز ماموریت، یک روز مزد ثابت روزانه می باشد
عیدی : پرداخت عیدی و پاداش پایان سال اگر در چهارچوب قوانین پرداخت شود مشمول بیمه نبوده باید در نظر داشته باشیم که حتما در چهارچوب قوانین باشد . ( ۶۰ روز مزد ثابت روزانه شخص به شرط آنکه از ۹۰ روز مزد روزانه اداره کار تجاوز نکند )
مزایای که برای پایان کار پرداخت می شود ( حق سنوات ) : حق سنوات یا همان مزایای پایان خدمت مبلغی است که در پایان هر قرارداد به کارگر تعلق میگیرد و مبلغ آن به ازای یک سال کار کامل ۳۰ روز مزد ثابت روزانه کارگر می باشد.
حق مسکن و بن و خوار و بار در ایام بارداری
حق شیر
نهضت سواد اموزی
- حق التضمین
خسارت های مربوط به اخراج کار
پاداش افزایش تولید : در صورتی پاداش افزایش تولید جزو اقلام مشمول بیمه نمی باشد که از اداره کار بابت افزایش تولید، مجوز اخذ کرده باشیم و کارفرما نمی تواند به دلخواه خود مبلغی را تحت عنوان افزایش تولید پرداخت نماید و بیمه ان را پرداخت نکند .
بیشتر بخوانید : بیمه صاحبان حرف و مشاغل آزاد تامین اجتماعی
پاداش های مناسبتی
موضوع حق تاهل و تفاوت آن با با حق عائله مندی و حق اولاد در قوانین بیمه و حقوق کارگران مطرح شده است . حق تاهل به عنوان یک حق جدید در حقوق کارگران در نظر گرفته شده است و مبلغ ماهیانه برای حق تاهل در تعیین دستمزد و حقوق کارگران ۱۴۰۳ در نظر گرفته شده است تفاوت اصلی بین حق تاهل و عائله مندی این است که حق عائله مندی برای همسر پرداخت میشود در حالی که حق تاهل برای افراد دارای همسر پرداخت می شود . حق عائله مندی اصطلاحا حق اولاد نیز نامیده می شود و این دو حق در تعیین محاسبه حقوق و دستمزد کارگران متفاوت است
نکته مهم : به عنوان یک حق جدید حق تاهل نیز مشمول پرداخت حق بیمه قرار میگیرد به همین دلیل باید درمحاسبات مربوط به دستمزد و حقوق کارگران در نظر گرفته شود .
اقلام مشمول بیمه
محاسبه اقلام مشمول بیمه : طبق ماده ۱۴۸ قانون کار کارفرما ملزم به بیمه نمودن کارگر می باشد و محاسبات حق بیمه وی به صورت زیر می باشد
در ابتدا باید اقلام مشمول بیمه برای شخص مشخص شود این اقلام شامل حقوق ماهیانه و بعضی از مزایای حقوق شخص می باشد
مزایای همچون :
- کمک هزینه مسکن
- حق بن خوار و بار
- حق جذب
- حق مسئولیت
- حق سرپرستی
- اضافه کاری
- حق تاهل
- شیفت کاری
- ……
پس از انکه این اقلام مشخص شدند و متوجه شدیم چه اقلامی مشمول بیمه می شوند حقوق کارگر مشخص و پرداخت می گردد
حق بیمه کارگر به دو بخش تقسیم می شود :
قسمت اول حق بیمه کارگر که شامل ۷ درصد از اقلام مشمول بیمه می باشد.
قسمت دوم حق بیمه سهم کارفرما ۲۳ درصد می باشد که خود به دو بخش تقسیم می شود ۲۰ درصد سهم کارفرما و ۳ درصد بیمه بیکاری می باشد
جمع بندی
تشخیص اقلام مشمول بیمه از اقلام غیر مشمول بیمه بسیار حائز اهمیت است تا از وقوع اشتباهات و مشکلاتی مالیاتی و بیمه ای جلوگیری کنیم با توجه به اهمیت تشخیص صحیح اقلام مشمول بیمه توصیه می شود که از مشاوران مالیاتی و حسابداران حرفه ای استفاده کنید . چرا که در صورت اشتباه پرداختی کمتر از حق بیمه واقعی مشمول جریمه می شوید و چنانچه بیشتر پرداخت کرده باشید به دردسر اثبات اشتباه و درخواست استرداد وجه مواجه می شویم پس برای جلوگیری از بروز چنین دردسرهای لازم است که اقلام مشمول و معاف از بیمه تامین اجتماعی را بشناسیم .
دیدگاهتان را بنویسید